TUZLARIJE - BILTEN TK

20.09.2010.
Održana sjednica Komisije za borbu protiv korupcije
U radu svih ministarstava evidentirane nepravilnosti i kršenje zakona


U prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona danas je održana 59. sjednica skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije, koja je ujedno bila i zadnja sjednica u ovom mandatu.



Razmatrana je samo jedna tačka dnevnog reda u kojoj je analiziran konačni Izvještaj o izvršenoj reviziji Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu izvršenim od strane Ureda za reviziju institucija Federacije BiH.

Nakon detaljnog pregleda Izvještaja, od strane članova Komisije konstatovano je da su nepravilnosti vršene u svim ministarstvima, te da prednjače Ministarstvo obrazovanja, Ministarsvo finansija, a na žalost zakone je kršilo i Ministarstvo pravosuđa.

Načinjene su milionske štete za Budžet Tuzlanskog kantona koje su dijelom kompenzirane sredstvima MMF-a. S obzirom da je ova Komsija u svom dosadašnjem radu analizirala i izvještaje ranijih godina, od kojih su neki bili i za pohvalu, jasno je da su na neki način disciplina, odnosno poštivanje zakona, popuštali kako se kojim ministrima približavao kraj mandata.

S obzirom da su neki od ministara ponovo na listama za predstojeće izbore rečeno je da je potrebno izvršiti određene aktivnosti kako im se ne bi dozvolilo da se ponovo nađu na rukovodećim mjestima, te da se po potrebi i sankcionišu.

- Na današnjoj sjednici smo razmatrali samo jednu tačku dnevnog reda. Komisija je i ranije izražavala nezadovoljstvo što se pred kraj tekuće dobije izvještaj za prethodnu godinu. Nakon čitanja Izvještaja usvojili smo određene zaključke.
Komisija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog negativnog trenda ocjena transparentnog i zakonitog trošenja budžetskih sredstava u odnosu na izvještaje za prethodne godine. Ova Komisija, nakon ovakve ocjene, odlučila je da preda kompletan Izvještaj Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, da izvši uvid, te eventualne prekršioce procesuira. Komisija nije razmatrala program mjera jer Komisija je prilično revoltirana razmatranjem Programa koji se ne realiziraju. Sve ono što se ranije usvojilo nije se realizovalo. Ostavili smo budućem sazivu Skupštine TK i Komisije da hitno primijeni Programe mjere.
Mi smo iznenađeni da su konstatovane brojne nezakonitosti, netransparentnosti i nepravilnosti. Skoro u svim ministarstvima nepravilnosti se odnose na dodjelu određenih grantova, zatim grantovima sredstava prema određenim manifestacijama, prema određenim institucijama, trošenje sredstava bez određenih kriterija i valjanih kriterija, i slično,
rekao je Refik Ahmedinović, predsjednik Komisije.




Članica Komisije Azra Avdić nije optimista kada su u pitanju sancije protiv onih koji su zakon prekršili a također smatra da se treba sve poduzeti da oni koji su zakon kršili ne budu vise na izbornim listama.


- Izvještaj je pokazao izuzetno negativno poslovanje Vlade TK, nema ministarstva gdje nisu prekšili zakon, zabrinjava da su i Ministarstvo finansija i Ministrastvo pravde prekršili zakon, i to je evidentirano katastrofalno kršenje. U godini izbora određeni vladajući lobiji pristupili su drugom načinu rada - netransparentnog trošenja sredstava. U pojedinim slučajevima ugovori su potpisivani prije utvrđenih programa. Neki su dobijali veće grantove nego što su tražili. Obraćamo se Tužilaštvu TK ali ja nisam optimista, čak mislim da je i naše Tužilaštvo uvezano sa vladajućem oligarhijom, sumnjam da će se iko sankcionisati, zato bi trebalo ići ka višem nivou vlasti i to organima gonjenja, kazala je danas Azra Avdić.
Izvještaj kao i zaključici Komisije će biti razmatrani na Sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

S.M.