TUZLARIJE - BILTEN TK

17.09.2010.
U periodu od 2011. do 216.
Za optimalne uslove u osnovnim i srednjim školama potrebno 38 miliona KM


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila Informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u školskoj 2009/2010. godini. Na području Tuzlanskog kantona radi 130 javnih ustanova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koje pohađa 71.342 učenika/djece i u kojima je zaposleno 6.699 zaposlenika. U Tuzlanskom kantonu radi 9 javnih predškolskih ustanova, 88 osnovnih škola i 33 srednje škole.

U školskoj 2009/2010. godini Federalna vlada je za nabavku udžbenika šestog razreda devetogodišnje osnove škole za područje Tuzlanskog kantona odobrila sredstva u iznosu od 57.925 KM i to za učenike romske nacionalnosti i učenike iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona nabavilo je 5.755 udženika za navedene kategorije učenika.

I u ovoj školskoj godini Vlada Tuzlanskog kantona stvorila je pretpostavke za plaćanje prijevoza svim učenicima osnovnih škola koji od kuće do škole putuju više od 4 kilometra. Pravo na plaćeni prijevoz ostvarilo je 5.162 učenika, a za ove namjene je u ovogodišnjem Budžetu Kantona odobreno 1, 65 miliona KM.

Kada je u pitanju obuhvat romske djece osnovnim obrazovanjem u ovoj školskoj godini osnovne škole u Tuzlanskom kantonu pohađa 620 učenika romske nacionalnosti.

Kada je u pitanju stanje školskih objekata i dalje je prisutna potreba za ulaganjima u rekonstrukciju i adaptaciju objekata. U prošloj godini iz Budžeta Tuzlanskog kantona je za kapitalna ulaganja u školama izdvojeno oko 230.000 KM, a u ovoj godini izdvojeno oko 450.000 KM. Dodatna sredstva obezbijeđena su i iz Federalnog budžeta.

Opremljenost škola općim nastavnim sredstvima u prethodnom periodu znatno je poboljšana, tako da trenutno zadovoljava Pedagoške standarde i normative školske opreme.

I u ovoj godini u saradnji sa sindikatima i rukovodstvima škola uspješno je riješen problem tehnološkog viška. Na taj način zbrinut je 241 zaposlenik osnovnih škola.

U srednje škole u Tuzlanskom kantonu u ovoj školskoj godini upisano je 7.200 učenika što je za 894 učenika više u odnosu na broj učenika koji su završili srednju školu u prošloj školskoj godini.

U cilju praćenja redovnog rada i vannastavnih aktivnosti srednjih škola Pedagoški zavod Tuzla je vrednovao srednje škole. Najbolje rezultate, kada su u pitanju mješovite škole ostvarile su Mješovita srednja škola Gračanica, Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla i Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ Gradačac.

Među Gimnazijama najuspješnije su Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla, potom Behram-begova medresa Tuzla i Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla.

U prošloj i ovoj godini iz Budžeta Tuzlanskog kantona je za srednje obrazovanje namjenski izdvojeno 262.000 KM za poboljšanje uslova u školskim objektima.

U prošloj školskoj godini Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta rješavalo je kontinuirano zahtjeve za odobravanje sredstava za uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje učenika, koji pravo na zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugom osnovu. Doneseno je 204 odluka za zdravstveno osiguranje učenika osnovnih i srednjih škola.

U cilju realizacije projekata kojima će se dostići optimalni uslovi za rad u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu prema procjeni resornog Ministarstva u periodu od 2011. do 2016. godine potrebno je obezbijediti nešto više od 38 miliona KM.