TUZLARIJE - BILTEN TK

27.03.2008.
Održana Skupština Tuzlanskog kantona


Skupština Tuzlanskog kantona je, između ostalog, podržala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina. Predviđeno je produženje roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na TK za još godinu dana, odnosno do 31. maja 2009. godine.

Izmjene podrazumijevaju i to da se legalizovati mogu sve građevine koje su do dana izrade satelitskog snimka TK, 19. jula 2007. godine, započete, izgrađene, dograđene, rekonstruisane ili sanirane bez odobrenja za građenje, kao i građevine za koje postoji odobrenje za građenje ali je investitor odstupio od uslova za građenje.

"Sve to ni u kom slučaju ne može biti motiv za dalju bespravnu gradnju, jer je validan dokaz satelitski snimak iz jula prošle godine, na kome se vide datum, sat i minut njegovog nastanka, kao i stanje objekata na kantonu u tom trenutku. To je osnovna izmjena, a takođe smo nastojali precizirati određene odredbe zakona kako bismo olakšali njegovu primjenu“, kazala je Jadranka Miraščić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

Priredio(la): S.M.