TUZLARIJE - BILTEN TK

17.09.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Utvrđen prijedlog Zakona o plaćama usaglašen sa federalnim zakonom


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je utvrdila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Tuzlanskog kantona. Ovim Zakonom uređuju se plaće i naknade izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona, kantonalnog pravobranioca i zamjenika kantonalnog pravobranioca, državnih službenika i namještenika u organima državne službe, kao i zaposlenika koji imaju status državnih službenika i namještenika u Kantonalnom sudu, Kantonalnom tužilaštvu, Kantonalnom pravobranilaštvu i u općinskim sudovima na području Kantona.

Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona je da je u julu ove godine donesen Federalni Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, kojom je propisana obaveza Kantona da u roku od 90 dana od dana primjene federalnog Zakona donesu svoje usaglašene propise iz oblasti plaća i naknada.

Kantonalnim Zakonom je predloženo da najniža plaća ne može biti manja od 70% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH.

Prijedlog Zakona će po hitnom postupku biti upućen u skupštinsku proceduru.

Utvrđen prijedlog zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Tuzlanskog kantona. Ovim Zakonom uređuju se plaće, platni razredi i koeficijenti za platne razrede policijskih službenika u Tuzlanskom kantona, naknade i druga pitanja koja se odnose na primanja policijskih službenika.

Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona je potreba definisanja oblasti raspodjele plaća i naknada uposlenih u organima unutrašnjih poslova Federacije BiH i Kantona, na jedinstven i jednak način.

Kantonalnim Zakonom je predloženo da najniža plaća ne može biti manja od 70% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH. Prijedlog Zakona će biti po hitnom postupku uputiti u skupštinsku proceduru.

Primjena i ovog Zakona predviđena je od 1.1.2011. godine, a s obzirom na to da će za njegovu provedbu trebati dodatna finansijska sredstva Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Zaključak kojim se od Vlade Federacije BiH traži da u postupku utvrđivanja koeficijenata za raspodjelu javnih prihoda sa Jedinstvenog računa za 2011. godinu Tuzlanskom kantonu obezbijedi dodatnih 20 miliona KM neophodnih za provedu navedena dva Zakona.