TUZLARIJE - BILTEN TK

16.09.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Osuda napada na ministra Mujanovića i novinara Abidovića


Danas je održana 77. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova upoznali su članovi Vlade sa detaljima incidenta koji se u srijedu 15.9.2010. godine dogodio ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Naime, jučer u prijepodnevnim satima pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona započeo je protest Udruženja „Agrorazvoj“ Gojčin Kalesija.
Tokom izjava koje je, tim povodom, medijima davao ministar za obnovu, razvoj i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Sead Mujanović predstavnik ovog Udruženjima jajima je gađao ministra Mujanovića. Nedugo zatim verbalno je napadnut i novinar RTV Slon Tuzla Ramo Abidović.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova su upoznali članove Vlade da za protest, odnosno postavljanje šatora ispred zgrade Vlade, organizatori nemaju potrebna odobrenja nadležne općinske inspekcije niti odobrenje nadležne Policijske uprave te sa koracima koje nadležni u vezi s tim poduzimaju.

Tok jučerašnjeg događaja ukazuje na to da se on odvijao po unaprijed planiranom scenariju jer prema ocjenama policijskih službenika za napad nije bilo nikakvog povoda niti je bilo šta ukazivalo na mogućnost da će do napada doći. Demantovani su pojedini medijski izvještaji da je do napada došlo zbog verbalnog napada na povratnike.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je osudila napad na ministra u Vladi Tuzlanskog kantona Seada Mujanovića i novinara RTV Slon Ramu Abidovića te zatražila od nadležnih institucija da poduzmu sve potrebne mjere u cilju sprečavanja ponavljanja ovakvih i sličnih incidenata.
Još jednom je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona i u narednom periodu nastaviti snažno podržavati povratnike i u Republiku Srpsku i u Tuzlanski kanton, ali da bilo koja vrsta neprincipijelnih pritisaka neće promijeniti pristup prema kojem se sredstva, namijenjena za povratak, dijele transparentno putem javnih poziva.

Upravo na takav način u proteklim godinama su podržavani i u ovoj godini će biti podržani i povratnici u Gojčin u općini Kalesija.

Odjeljenje za informisanje