TUZLARIJE - BILTEN TK

15.09.2010.
Dobri rezultati Foruma integrisanog ekonomskog razvoja


U Hotelu "Tuzla" u toku je dvodnevni Forum integrisanog ekonomskog razvoja. Radi se o nastavku prošlogodišnjih aktivnosti kada je vrlo uspješno organizovan Forum istog naziva koji je dao dobre rezultate. Slijedeći dobru praksu i preporuke proizašle iz prošlogodišnjeg Foruma, Udruženje za razvoj NERDA i ove godine u saradnji sa švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju SIDA organizovao je Forum integrisanog ekonomskog razvoja.



Pozdravni govor održao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović koji je čestitao prije svega NERDA-i, sa kojom Općina Tuzla ima veoma dobru saradnju.
18 miliona godišnje za BiH
- Zadovoljstvo mi je biti ponovo u Tuzli, godinu dana nakon prvog foruma. NERDA-u gledamo kao jednog od naših partnera u ekonomskoj obnovi za dalji razvoj vaše zemlje. Švedska Vlada je pružala pomoć BiH još nakon završetka sukoba. Ekonomski oporavak je bio jedan od ključnih aktivnosti našeg interesovanja. U početka je to bila drugačija vrsta pomoći, u smislu obnove i izgradnje, a sada smo promijenili svoj fokus sa materijalnog na projekte ekononskog oporavka i ekologiju. U julu ove godine Švedska vlada je usvojila novi, četvorogodišni plan i program pomoći za Bosnu i Hercegovinu, radi se o 18 miliona eura godišnje osiguranih sredstava. Zadovoljan sam sa do sada postignutim, drago mi je ovdje raditi i ponovo se sastati sa premijerom, načelnikom i ljudima iz NERDA-e, rekao je NJ.E. Bosse Hedberg, ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini.
Naglasio je potrebnu za ukidanjem kantona s kojim se, kako reče, i premijer Tuzlanskog kantona slaže.

- Čestitam NERDA-i na dobro organizovanom Forumu prošle godine, a i unaprijed na dobrom organizovanju ovogodišnjeg ekonomskog Foruma. Radi se o dugogodišnjem partneru Općine Tuzla tamo gdje nam je najpotrebnije, u ekonomskom razvoju i poduzetništvu. U eri smo globalne ekonomske krize, treba poduzeti neke mjere. Prva mjera je harmonizacija odnosa na zapadnom Balkanu i unutar Bosne i Hercegovone, uspostavljanje efikasnijeg pravnog i ekonomskog sistema. Bitne su ustavne reforme, ne može se izdržati sa tolikom brojem ministara i pomoćnika ministara i poslanika. Treba pristupiti promjeni Ustava, potrebno je ukunuti male države – kantone, kako bi budžeti gradova i općina bili znatno veći.

Od početka svog djelovanja u 2005. godini, a naročito putem projekta Konkurentnog regionalnog ekonomskog razvoja CREDO, NERDA je snažno podržavala sektor malih i srednjih preduzeća, kao i aktivnosti općina/opština sjeveroistočne BiH usmjerene ka lokalnom ekonomskom razvoju. O značaju podrške malim i srednjim preduzećima govorio je premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, koji je i otvorio današnji Forum.

- Mene raduje prilika da danas učestvujem na Forumu, prva godina je pokazala da imamo dobre rezultate. Sve ove godine razvojna agencija NERDA je bila dobra potpora našim poduzetnicima, Vlada TK je to prepoznala kao dobru priliku.
400 novih radnih mjesta
Drago mi je da se održava drugi Forum koji je nastavak prošlogodišnjeg, mi smo uz pomoć donatora i lokalnih vlasti značajno podržati mala i srednja preduzeća. Naš rezultat je više od 5 miliona KM novih investicija i 400 novih radnih mjesta, otvorenih ili u otvaranju. Ovim Forumom, kao prvu komponentu najavljujemo saradnju malih i srednjih preduzeća i Univerziteta u Tuzli, koja u ovom trenutku praktično i ne postoji. Druga komponenta su inovativni projekti, treća je energetska efikasnost, četvrta su projekti uštede i racionalnosti, a sve te komponente jačaju konkurentnost malih i srednjih preduzeća i ekonomiju, kazao je Enes Drljević, direktor Udruženja za razvoj NERDA.
Učestvovali smo aktivno u razvojnim projektima NERDA-e i rado smo pristupili osnivanju razvojnog fonda gdje je Vlada TK uložila najviše sredstava, a u cilju povoljnog kreditiranju poduzetnika. Danas, nakon nekoliko godina praćenja NERDA-e, možemo reći da je na pravom putu da pomogne našim privrednicima da postanu konkurentni na ino tržištu.


Sredstvima Razvojnog fonda NERDA podržava realizaciju 70 projekata u regiji putem kojih je otvoreno i stvoreni su uslovi za otvaranje preko 540 novih radnih mjesta, te je podržano zadržavanje preko 2.300 postojećih radnih mjesta. Ukupna vrijednost investicija je 5.2 mil KM, dok je učešće NERDA Razvojnog fonda oko 1.7 mil KM.

Zahvaljujući opsežnim aktivnostima u regiji, NERDA je uspostavila jaka partnerstva sa regionalnim odborima osnovanim unutar pet industrijskih sektora SI BiH. Kroz intenzivnu saradnju i plodonosan rad sa odborima, kontinuirano je podcrtavan niz prepreka i nedostataka u daljem rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP. Tako su saradnja univerziteta i privrede, te spona energetske efikasnosti i konkurentnosti, identificirani kao aktuelne teme vezane za ekonomski razvoj. Ove teme će stoga biti obrađene na ovogodišnjem Forumu kroz izlaganja eminentnih stručnjaka i gostujućih predavača iz obje oblasti.



Organizacijom Foruma NERDA nastavlja davati značajan doprinos ekonomskom razvoju u sjeveroistočnoj BiH, te potvrđuje svoju ulogu vodeće organizacije ovog tipa u regiji i BiH uopšte.

S.M.