TUZLARIJE - BILTEN TK

24.09.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Odobreno 1.500.000 KM za zbrinjavanje radnika

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona kojom je odobreno 1 500 000 KM JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Sredstva su odobrena za realizaciju Programa za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije ostali ili ostaju bez posla.

Ovaj Program je usvojio Upravni odbor Službe za zapošljavanje, a početkom septembra saglasnost na Program dala je i Vlada Tuzlanskog kantona.
Prioritet u zbrinjavanju imat će uplata dospjelih, a neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u cilju povezivanja staža radnicima.

Program će se provoditi etapno. U prvoj fazi prednost pri dodjeli sredstava imat će osobe koje su stekle uslove za penzionisanje i kojima prestaje ili je prestao radni odnos u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom i zaposlenici privatizovanih preduzeća, ako je došlo do raskida ugovora o privatizaciji.

Eventualna preostala raspoloživa sredstva moći će se dodjeljivati i privatizovanim preduzećima u kojima su radnici preduzeća većinski vlasnici.

Priredio(la): S.M.