TUZLARIJE - BILTEN TK

28.09.2010.
Danas u Uredu premijera TK
Prijem za bivše komandante 2. Korpusa


U okviru obilježavanja 18. godišnjice od formiranja 2. Korpusa Armije RBiH premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić organizovao je danas prijem za bivše komandante 2. Korpusa Armije RBiH.



Osim generala Seada Delića i Hazima Šadića prijemu su prisustvovali i brigadir Mirsad Begić i pukovnik Nahid Mehić iz 2. pješadijskog (rendžerskog) Puka OS BiH, članovi Organizacinog odbora za obilježavanje godišnjice profesor Salih Kulenovići i Dževad Tosunbegović, dok iz opravdanih razloga susretu nisu prisustvovali gospoda Željko Knez i Refik Lendo.

Premijer Mujić je uputi čestitke svim pripadnicima 2. Korpusa ARBiH u povodu 18. godišnjice Korpusa te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajn datum iz naše novije historije.
Generali Delić i Šadić također su izrazili radost što se 29. septembru, Danu kada je 1992. godine formiran 2. Korpus, posvećuje dužna pažnja.

„Ona nije važna zbog nas koliko je važna zbog mlađih generacija koje tek dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti trebaju poznavati svoju historiju, a nažalost još uvijek, u našim udžbenicima, se ili preskaču ili spominju tek u nekoliko rečenica historijske činjenice o dešavanjima u posljednjih 10 godina dvadesetog stoljeća na tlu Bosne i Hercegovine.
Dok se to ne prevaziđe obilježavanje značajnih datuma ima svoju posebnu težinu“ istakao je general Delić.

Brigadir Begić je upoznao prisutne da su napravljeni i iskoraci kada je u pitanju učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u obilježavanju značajnih datuma, a što je također dio uspješne reforme odbrane koja se provodi u Bosni i Hercegovini.
To će, prema njegovim riječima, omogućiti 2. Pješadijskom puku OS BiH, koji baštini tradiciju i kulturno –historijsko nasljeđe Armije RBIH, omogućiti značajan prostor za podsjećanje na tu tradiciju i za njeno očuvanje.


I današnji susret je iskorišten kako bi se naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece i liječenje, te zapošljavanje demobilisanih boraca.

„Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U ovom Kantonu se dosljedno poštuju dopunska prava boračke populacije koja su definisana i Zakonom i ja sam siguran da će tako biti i u narednom periodu.
Niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi ovu državu zahvaljujući pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine“ istakao je premijer Mujić.

Inače, centralni dio obilježavanja 18. godišnjice 2. Korusa Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će upriličen sutra, na Dan formiranja Korpusa, kada će biti položeno cvijeće na spomen obilježjima, promovisana prigodna publikacija te održana Svečana Akademija u 15 sati u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Odjeljenje za informisanje