TUZLARIJE - BILTEN TK

27.03.2008.
Poslovni susret: ˝Jačanje energetske efikasnosti u industriji˝


Centar za standarde i ekologiju Kantonalne privredne komore Tuzla uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona imlpementira projekat "Jačanje energetske efikasnosti Tuzlanskog kantona". S tim u vezi, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Univerzitetom Tuzla, organizovan je poslovni susret na temu "Jačanje energetske efikasnosti u industriji".



Kako je istakao Esad Aranutović, rukovodilac komorskog Centra za standarde i ekologiju, poslovni susret je upriličen kako bi se prenijela iskustva iz susjedne Srbije o tretiranju oblasti energetske efikasnosti ali i kako bi se razmotrili stavovi Univerziteta u Tuzli o ovoj temi.


Mr. Bojan Kovačević
Mr. Bojan Kovačić iz Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije na poslovnom susretu je govorio i radu agencije koju predstavlja. Istakao je da je racionalno korištenje energije jedna od najznačajnijih stavki u razvoju privrede ne samo na prostoru BiH, Srbije i šireg regiona, nego globalno, iz energetskih, ekonomskih razloga, razloga zaštite životne sredine i energetske bezbjednosti.

"Industrija je jedan od značajnih potrošača energije i tu postoje brojni načini za smanjenje troškova energije. Posebno u našem širem regionu. Prvi korak je da se postave određene sistemske pretpostavke koje mogu i kroz zakon da se riješe, kao što je uvođenje energetskog menadžmenta ili kako to znamo reći gazdovanja energijom u preduzećima. Drugi korak je izvođenje energetskih revizija koje će dati analizu mogućnosti za uštedu u svim segmentima. Smatramo da saradnja između Kantonalne privredne komore Tuzla i naše Agencije može da bude plodonosna i u cilju razmjene iskustava i ostvarivanja kvalitetne saradnje u budućnosti", istakao je Bojan Kovačić iz Agencije za energetsku efikasnost Srbije.


Vesna Radić
O energetskoj reviziji u industriji govorila je Vesna Rodić, savjetnik za energetsku efikasnost u industriji, Agencije za energetsku efikasnost Srbije. Imajući u vidu globalnu svjesnost o značaju racionalnog korištenja energije, a uz nepostojanje zakona o racionalnom korištenju energije, osnivanjem Agencije za energetsku efikasnost Srbije je pokrenuta sistemska akcija na povećanju energetske efikasnoti u svim segmentima potrošnje.

"Program koji mi provodimo u sektoru industrije uglavnom se odnosi na povećanje zainteresovanosti industrijskih preduzeća i informisanosti o potrebi uvođenja sistema i modernih principa gazdovanja energijom na izradu energetskih revizija. U okviru poslovnog susreta koji je organizovao Centar za standarde i ekologiju Kantonalne privredne komore Tuzla govorili smo upravo o energetskim revizijama kao prvom koraku ka smanjenju troškove energije u udjelu ukupnih troškova proizvodnje čime se firmama omogućava stvaranje konkurentnog proizvoda i opstanak na tržištu", istakla je savjetnica Rodić.


Prof.dr.Mirsad Džonlagić
Kako je, govoreći o primjeni obnovljivih energetskih izvora u Bosni i Hercegovini, istakao Mirsad Džonlagić prof.dr. na Univerzitetu u Tuzi, sa sigurnošću se može reći da su i Evropa i Svijet došli na kraj jedne epohe u kojoj su dominirali nafta i ugalj. Ocjena je, da ovo još nije shvaćeno na ovim prostorima kao ozbiljan problem i da je neophodno okrenuti se traženju novih načina izvora energije, prije svega kako bi se sačuvali primarni energetski izvori, da bi se sačuvala okolina i da bi dobili dovoljnu količinu neophodne energije.

"Veliki je broj primjera u našem okruženju, prelaska na snabdijevanje energijom iz obnovljivih izvora ali podatak da samo Albanija i BiH ne učestvuju u proizvodnji biodizela govori koliko su inertne ili neizainteresovane vlasti u našoj zemlji ili ne znaju i neće da vode računa o ovim stvarima. Optimista sam bar u pogledu onoga što će nas Evropa natjerati da uradimo. Prošle godine kada je obilježavana 50. godišnjice EU, usvojena je energetska strategija za naredni period u kojoj su precizirane obaveze koje se podudaraju sa obavezama svih drugih protokola, akata i sporazuma koji govore o tome kakva energija treba da bude i iz kojih izvora treba da se koristi. Čestitam Komori na ovom organizovanju sastanka na temu energetske efikasnosti. O ovoj temi ne možemo govoriti bez drugih segmenata energije koji su tretirani u Komori i ovo je jedan dio aktivnosti koje Komora poduzima i koje je nophodno poduzeti sa ciljem pojašnjenja ove značajne teme a koja direktno znači i našu budućnost", istakao je prof. Đonlagić.

Prema riječima Esada Aranutovića, rukovodioca Centra za standarde i ekologiju Kantonalne privredne komore Tuzla, ovaj centar je u Komori formiran s ciljem pružanja pomoći malim i srednjim preduzećima pri uvođenju međunarodnih standarda iz oblasti ekologije. Tu se misli na okolinske dozvole i energetska efikasnost, projekte koji će biti provođeni u tri faze: edukacija, radionica i direktna tehnička pomoć firmama i pojedincima koji se bave problematikom ekologije.

D.K.