TUZLARIJE - BILTEN TK

08.10.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Prenos općinama prikupljenih sredstava za izgradnju skloništa


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je odobrila prijenos finansijskih sredstava ostvarenih po osnovu prikupljenih sredstava za skloništa na općine odnosno općinske službe civilne zaštite.

Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća kojima je utvrđena obaveza kantonalnih uprava civilne zaštite da sva javna skloništa i sva finansijska sredstva prikupljena po osnovu naknade za izgradnju skloništa, prenesu na mjerodavnu općinsku službu civilne zaštite.

Riječ je o namjenskim sredstvima koja se prikupljaju po osnovu naknade za izgradnju i održavanje javnih skloništa u iznosu od 1% od ukupne vrijednosti građevinskog dijela objekta i unutrašnjih instalacija. Sredstva su strogo namjenska i koriste se isključivo za izgradnju i održavanje javnih skloništa.

U skladu sa navedenom Odlukom općinama će biti ukupno preneseno 1.712.964, 79 KM, od čega su najznačajnija sredstva prikupljena i bit će prebačena općini Tuzla, ukupno 1.432.274, 95 KM. Slijedi općina Lukavac u kojoj je prikupljeno 161.266, 00 KM.