TUZLARIJE - BILTEN TK

27.03.2008.
Predstavnici Visokog tužilačkog vijeća posjetili premijera TK


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar finansija Sead Bećirović i pomoćnica ministrice pravosuđa i uprave za ekonomsko-finansijske poslove Čepka Burgić danas su se susreli sa međunarodnim članom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Svenom Mariusom Urkea, Edisom Brkić šefom Odjeljenja za informaciono-komunikacijske tehnologije VSTV-a BiH i predsjednicom Kantonalnog suda u Tuzli Indirom Hadžimehmedović.



Razgovarano je o završetku izgradnje i opremanja zgrade Općinskog suda u Kalesiji.
Gospodin Marius Urke je istakao zadovoljstvo napretkom koji je u stvaranju uslova za funkcionisanje pravosuđa Tuzlanskog kantona očit.
Nova zgrada Općinskog suda u Kalesiji je prema riječima gospodina Urkea najbolji primjer.
Gospodin Brkić je istakao da je VSTV BIH 2004. godine počeo CMS projekat automatskog upravljanja podacima.
U 25 općina u BiH informatizacija pravosudnih organa u potpunosti je provedena.

U Tuzlanskom kantonu se u sudovima u Živinicama i Gračanici u potpunosti primjenjuje automatsko upravljanje podacima, u Kalesiji i Gradačcu projekat je započet, a naredni je u planu Kantonalni sud Tuzla. U cijeli ovaj projekat, koji će biti završen 2010. godine VSTV će ukupno uložiti 15 miliona eura.
Predsjednica Kantonalnog suda Indira Hadžimehmedović je istakla da pravosuđe ima maksimalnu podršku Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona i izrazila nadu da će se iznaći mogućnosti i za opremanje zgrade Suda u Kalesiji.
Ministar finansija Sead Bećirović je istakao da je osim opremanja zgrade neophodno izdvojiti još određena sredstva za potpuni završetak radova na zgradi suda u Kalesiji za što će prema procjenama biti neophodno još 400 000, 00 KM.
S obzirom na to da ova sredstva nisu planirana u budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu ostaje da se razmotre mogućnosti za njihovo obezbjeđenje.

Premijer Mujić je naglasio da će Vlada Tuzlanskog kantona, u skladu s svojim nadležnostima i budžetskim mogućnostima nastaviti podržavatai stvaranje što boljih uslova za rad pravosudnih organa Tuzlanskog kantona.



Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.