TUZLARIJE - BILTEN TK

21.10.2010.
Stambeno zbrinjavanje boračke populacije
Usvojeni kriteriji za dodjelu beskamatnih kredita


Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o uslovima, kriterijima i postupku za dodjelu beskamatnih kreditnih sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju branitelja i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona.

Pravo na dodjelu beskamatnih kredita imaju lica koja obuhvata Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica pod uslovom da imaju prijavljeno mjesto prebivališta na području Kantona, da nemaju riješeno stambeno pitanje na području BiH, da nisu podnijeli zahtjev za povrat kuće ili stana u RS-u ili Distriktu Brčko i da su platežno sposobni za vraćanje odobrenog beskamatnog kredita, što utvrđuju poslovne banke, čiji je stav konačan.

U skladu sa ovom Odlukom sredstva se mogu odobriti za izgradnju kuće, kupovinu stana ili kuće, nadziđivanje kolektivnog stambenog objekta, saniranje stambenih objekata u ruševnom stanju koji nisu uslovni za stanovanje, za objekte koji nisu pokriveni, dovršetak izgradnje i dovođenje stambenog prostora u funkciju stanovanja.

Red prvenstva po ovoj Odluci utvrđivat će se na osnovu broja bodova koji će kandidatima pripadati na osnovu kriterija, i to: stambene situacije, broja članova porodičnog domaćinstva, učešće, priznanja i dan stupanja u Oružane snage BiH, status podnosioca zahtjeva, zdravstveno stanje kandidata i članova njegovog porodičnog domaćinstva, imovinski cenzus kandidata i članova porodičnog domaćinstva te vrhunski rezultati u sportu.
Sredstva će biti dodjeljivana na osnovu javnog konkursa koji će za svaku budžetsku godinu raspisivati resorno Ministarstvo.

Inače, za dodjelu beskamatnih kredita boračkoj populaciji u ovoj godini planirano je 2, 4 miliona KM.

Služba za informisanje