TUZLARIJE - BILTEN TK

20.10.2010.
Ministarstvo za boračka pitanja TK - saopštenje
Ne prihvatamo ucjene ni nezakonita rješenja problema


U povodu neutemeljenih izjava iznesenih na press konferenciji Koordinacije boračkih organizacija i udruženja Općine Tuzla i pomoćnice načelnika općine Tuzla za oblast boračko – invalidske zaštite, a u cilju objektivnog informisanja javnosti Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona saopćava:

U Budžetu Tuzlanskog kantona za 2010. godinu za dodjelu bespovratne pomoći za stambeno zbrinjavanje boračke populacije planirana su 4 miliona KM. Za borce sa područja općine Tuzla planirano je 936 750 KM.

Dodjela sredstava vrši se na osnovu Uredbe o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odobravanje ovih finansijskih sredstava na području cijelog Tuzlanskog kantona i po jednoobraznom Javnom pozivu, objavljenog od strane 13 općinskih službi boračko-invalidske zaštite.

Postupak je u cijelosti već okončan za općine Gradačac i Doboj Istok. Za šest općina postupak je u završnoj fazi, za četiri općine predmeti su u postupku nadzora, a jedna općina još nije dostavila Preliminarne rang liste i predmete nadzora.

Prvostepena komisija općine Tuzla je, nakon provedenog prvostepenog postupka, od ukupno 232 zahtjeva zbog neispunjavanja uslova odbila 172 zahtjeva, a Drugostepenoj komisiji na nadzor dostavila Preliminarnu listu sa predmetima 61 aplikanta.

Nakon što je Drugostepena komisija izvršila nadzor Izvještaj je dostavljen Prvostepenoj komisiji. Iako postupak time nije okončan već tada boračke organizacije sa područja općine Tuzla izrazile su negodovanje zbog malog broja aplikanata koji su u potpunosti ispunili uslove za dobijanje sredstava.

U cilju sagledavanja ovog problema u Vladi Tuzlanskog kantona je 11.10.2010. godine održan zajednički sastanak sa predstavnicima kantonalnih boračkih organizacija i organizacija sa područja općine Tuzla.

Razgovarano je o mogućnostima da što veći broj aplikanata dobije bespovratna sredstava. Tada je pojašnjeno da u toku procedure nije moguće mijenjati Uredbu na osnovu koje je raspisan konkurs, ali je istaknuta spremnost da se nakon okončanja ovog Javnog poziva Uredba unapređuje.

Predstavnici Vlade Tuzlanskgo kantona su tražili da se iskoriste sve mogućnosti kako bi što veći broj boraca sa područja općine Tuzla dobio novčanu pomoću u stambenom zbrinjavanju, ali da te aktivnosti moraju ostati u okviru važećih zakonskih normi.

Dva dana kasnije u Ministarstvu za boračka pitanja održan je novi sastanak sa predsjednicima kantonalnih boračkih saveza na kojem je dogovoreno da se procedura dodjele sredstava u Tuzlanskom kantonu završi u skladu sa važećim zakonskim propisima, da se svim borcima iz općine Tuzla koji su aplicirali za ova sredstva, ukoliko su imali nepotpunu dokumentaciju omogući da je dopune u mjeri u kojoj to zakonski propisi dozvoljavaju, i da se novac koji je planiran za ove namjene transferišu općinama nakon donošenja konačnih odluka.

Nažalost, na sastanku koji je nakon toga Drugostepena komisija održala sa predstavnicima Prvostepene komisije, Koordinacije boračkih udruženja i općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu Tuzla insistirano je na rješenjima koja nisu utemeljena na zakonu odnosno na vaninstitucionalnom rješavanju nastalih problema.

Ministarstvo za boračka pitanja ne prihvata bilo kakve ucjene niti će podržati nezakonita rješenja problema. Opredijeljenost da se kontinuirano i u što većoj mjeri rješavaju svi, pa i stambeni problemi boračke populacije u Tuzlanskom kantonu iskazali smo donošenjem Zakona o dopunskim pravima boraca i godišnjim izdvajanjem između 10 i 15 miliona KM za njegovu provedbu.

Od 1999. do 2009. godine za stambeno zbrinjavanje 7 236 boraca i članova njihivih porodica izdvojeno je 60 miliona KM od čega za općinu Tuzla 13, 2 miliona KM, koji su dodijeljeni za stambeno zbrinjavanje 1 394 boračke porodice. Osim toga u navedenom periodu izdvojen je 1 milion KM za dodjelu interventne pomoći za socijalno najugroženije borce i članove njihovih porodica, koji nisu u postupku javnih konkursa mogli obezbijediti neophodnu dokumentaciju.

I dalje smo otvoreni za dijalog i podržavamo prijedlog Drugostepene komisije da se svaki pojedinačni zahtjev razmotri i maksimalno uvaži u mjeri u kojoj to zakoni i drugi važeći akti dozvoljavaju.

Na kraju osuđujemo kvalifikacije izrečene na račun ovog Ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona, koje su prenijeli pojedini mediji, a u kojima je upotrijebljena riječ genocid u kontekstu ove priče.

Smatramo u najmanju ruku neprimjerenim i neodgovornim u Bosni i Hercegovini ovu riječ upotrebljavati u bilo kojem kontekstu osim u onom u kojem ona ima svoj puni smisao, a to je genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ministarstvo za boračka pitanja TK-a


Vezani tekst:
Muhamed Alić, predsjednik Koordinacijskog tijela boračkih organizacija općine Tuzla
Vlada TK vrši genocid nad borcima Tuzle