TUZLARIJE - BILTEN TK

28.03.2008.
Usvojen Izvještaj o finansijskom poslovanju veterinarskog zavoda TK u 2007. godini


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izvještaj o finansijskom poslovanju Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona u 2007. godini.

Veterinarski zavod je u 2007. godini obavio 4 789 kontrola higijenske ispravnosti namirnica, 46 717 seroloških pretraga krvnih seruma, 607 bakterioloških pretraga organa i mesa zaklanih životinja, 32 pretrage na bjesnilo, 703 askolizacija kože, 140 pretraga trihineloze divljih i domaćih svinja i 19 parazitoloških pretraga.
Veterinarski zavod je ostvario ukupne prihode od 610 393, 00 KM, od čega je od osnovne
djelatnosti 558 776, 00 KM.
Rashodi Kantonalnog Veterinarskog zavoda u 2007. godini iznosili su 531534, 00 KM.
Konstatovano je da će Odluka Vlade Tuzlanskog kantona, kojom je data saglasnost Kantonalnoj upravi za inspekcije za prijem još pet inspektora u 2008. godini, značajno poboljšati i kontrolu higijenske ispravnosti namirnica i dijagnostiku zaraznih bolesti domaćih životinja. Uz to Upravni odbor Kantonalnog veterinarskog zavoda predložio je i niz mjera za unapređenje rada Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona.
Između ostalog, predloženo je da se poveća angažman veterinarskh stanica i nadležnost kantonalnih veterinarskih zavoda i kantonalnih veterinarskih inspekcija prema fizičkim i pravnim licima kada je u pitanju prijavljivanje domaćih životinja za preglede.
Sa istim ciljem je pokrenuta i rekonstrukcija i dogradnja objekta Kantonalnog veterinarskog zavoda.

Obezbjeđenje prostora sa adekvatnim uslovima za rad jedan je od osnovnih uslova za akreditovanje Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona u skladu sa Odlukom o određivanju ovlaštenih laboratorija u BiH i odlukama o uslovima koje moraju ispunjavati ovlašteni vetrinarski dijagnostički laboratorij koje je donijelo Vijeće ministara BiH i Ured za veterinarstvo BiH, kao i Općim zahtjevima za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i kalibraciju propisane normama BAS EN ISO/IEC 17025.
Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona je u okviru TWINING projekta EU-komponenta za laboratorije uključen u mrežu dijagnostičkih veterinarskih laboratorija BiH, a samim tim i u pripremu laboratorija za započinjanje procesa akreditacije.
Prihvatajući Izvještaj o finanasijskom poslovanju Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona u ime Vlade premijer Enes Mujić je istakao da će Vlada i u buduće pružati maksimalnu podršku stvaranju uslova za još bolji rad ove institucije, a posebno za akreditovanje Zavoda.


Priredio(la): S.M.