TUZLARIJE - BILTEN TK

27.10.2010.
Ministarstvo obrazovanja,nauke, kulture i sporta TK
Saopćenje za javnost u vezi sa JU Gimanzija “Meša Selimović” Tuzla


Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK oglasilo se danas novim saopćenjem za javnost u vezi sa dešavanjima oko JU „Gimnazija Meša Selimović“ Tuzla. Kao razlog naveden je interes javnosti i potreba da se još detaljnije pojasne procedure oko raspisivanja konkursa, izbora i imenovanja direktora srednjoškolskih ustanova. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.



Tragom informacija koje se pojavljuju u medijima u vezi sa dešavanjima oko JU „Gimnazija Meša Selimović“ Tuzla, pored toga što je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK u više navrata pojasnilo procedure, zbog interesa javnosti upućujemo slijedeće

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Kako je Zakonom o srednjem obrazovanju regulirano, svu proceduru oko raspisivanja konkursa, izbora i imenovanja direktora bilo koje srednjoškolske ustanove isključivo sprovodi Školski odbor.

Školski odbor imenuje Vlada Tuzlanskog kantona i to: predsjednika iz reda osnivača na osnovu javnog konkursa, dva predstavnika nastavnika – na prijedlog Nastavničkog vijeća i dva predstavnika roditelja na prijedlog Vijeća roditelja.

Prema istom Zakonu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona u ovoj proceduri samo daje saglasnost za kandidate koji apliciraju, što je i učinjeno u konkretnom slučaju JU „Gimnazija Meša Selimović“ Tuzla gdje je data saglasnost za listu kandidata odnosno za sve kndidate za koje je Školski odbor utvrdio da ispunjavaju uvjete propisane konkursom.

Školski odbor, u skladu sa članom 140. Zakona o srednjem obrazovanju, vrši imenovanje direktora.

Na sjednici Školskog odbora održanoj 06.09.2010. godine Školski odbor je izvršio izbor direktora između četiri kandidata, dok je imenovanje direktora ostavio za narednu sjednicu što nikada nije okončano.

Dana 08.10.2010. godine zakazana je sjednica Školskog odbora sa tačkom dnevnog reda imenovanje direktora, međutim, na pomenutoj sjednici imenovanje izabranog kandidata nije izvršeno nego se pristupilo izboru vršitelja dužnosti direktora.

Izbor vršitelja dužnosti direktora Zakon o srednjem obrazovanju ne poznaje.

Vršilac dužnosti direktora može se imenovati, a ne izabrati u samo u slučaju, kako to predviđa Zakon, na slijedeći način : „ Ukoliko procedura imenovanja direktora nije okončana do isteka mandata, školski odbor će bez konkursa imenovati vršitelja dužnosti iz reda nastavnika ili stručnih suradnika u školi“.

U konkretnom slučaju, školu legitimno mogu predstavljati pomoćnik direktora i sekretar škole.

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA,
NAUKE, KULTURE I SPORTA TK