TUZLARIJE - BILTEN TK

27.10.2010.
Vlada TK
Upriličen prijem za delegaciju turskog Univerziteta Nigde

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se danas sa delegacijom turskog Univerziteta Nigde koju je predvodio rektor prof.dr. Adnan Gorur. Suretu su prisustvovali i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona Mirzeta Hadžić-Suljkić i rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enver Halilović.



Rektor Univerziteta prof. Gurur se zahvalio na toploj dobrodošlici i istakao da je vrlo sretan zbog saradnje koja je uspostavljena sa Univerzitetom u Tuzli.

„Ovu saradnju smo ozvaničili potpisivanjem Protokola prilikom posjete delegacija univerziteta iz Tuzle, Novog Pazara i Mostara, našem univerzitetu. Želja nam je ali i obaveza da podržavamo razvoj nauke u Bosni i Hercegovini i zbog toga se lično zalažem da većina naučnih skupova koje planiramo organizirati zajedno bude upravo ovdje.

Također očekujemo ubrzani razvoj naše saradnje po pitanju razmjene nastavnika i spremni smo prihvatiti vaše studente i profesore na našem Univerzitetu“ istakao je profesor Gorur.

Premijer Tuzlanskog kantona i ministrica Hadžić-Suljkić izrazili su zadovoljstvo zbog današnje posjete Tuzlanskom kantonu te očekivanje još sanažnije saradnje.

„Znamo da Republika Turska snažno podržava Bosnu i Hercegovinu u različitim oblastima, a posebno važnim smatramo upravo podršku u obrazovanju. Na tome smo vam iskreno zahvalni.
Mi smo izuzetno ponosni na naš Univerzitet i siguran sam da će uspostavljena saradnja biti obostrano korisna“ istakao je premijer Mujić.

Inače Univerzitet Nigde, koji se nalazi u gradu Nigde u Anadoliji rangiran je na 15. mjestu od 146 univerziteta u Turskoj. Ima oko 14, 5 hiljada studenata i izuzetno dobru infrastrukturu.
Kako je danas naglasio profesor Halilović u akademskom smislu Tuzlanski i Univerzitet Nigde imaju dosta sličnosti, ali Univerzitet Nigde ima mnogo razvijeniju praktičnu djelatnost u okviru akademske zajednice.

„To želimo i mi razvijati i ova saradnja nam i u tom pravcu može mnogo pomoći“ istakao je profesor Halilović.

Danas je razgovarano i o predstojećim naučnim skupovima koji će biti zajedno organizovano, a prvenstveno Balkanskom kongresu koji će naredne godine biti održan u Mostaru.
Već danas je izraženo očekivanje da će nastavnici Univerziteta u Tuzli biti prisutni na Kongresu iz oblasti statistike koji se priprema na Univerzitetu Nigde, a isto tako i prisustvo kolega sa ovog Univerziteta na Kongresu rudarstva koji priprema Univerzitet u Tuzli.



Odjeljenje za informisanje