TUZLARIJE - BILTEN TK

05.11.2010.
Održana pres konferencija u Ministarstvu obrazovanja
Predstavljeni rezultati nadzora nad zakonitošću rada Gimnazije ˝Meša Selimović˝


U prostorijama Vlade TK danas je održana press konferencija na temu aktualnih dešavanja u vezi imenovanja direktora JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla. Očekivanja novinara da će saznati nešto novo ili dobiti precizna objašnjenja, samo su djelimično ispunjena.



Sekretar Ministarstva obrazovanja, Hadže Kurtović, prisutne novinare upoznao je sa rezultatima nadzora nad zakonitošću rada JU Gimnazija "Meša Selimović" kojeg je izvršila tročlana komisija imenovana Odlukom ministrice obrazovanja u sastavu: Hadže Kurtović, predsjednik te Mersija Jahić i Svjetlana Pejić, članovi. Izvještaj navedene komisije sastoji se od hronološkog pregleda procedure oko imenovanja direktora Gimnazije, te zaključaka i prijedloga mjera koje hitno treba poduzeti.

Ukratko, Konkurs za izbor i imenovanje direktora raspisan je u dnevnom listu San 27.02.2010. godine. Odlukom Školskog odbora od 17.05.2010. godine, od ukupno prijavljenih osam kandidata četiri su odbijena zbog nepotpune dokumentacije.

Nakon toga Školski odbor je zatražio stručno mišljenje Pedagoškog zavoda za kandidate Parić Midhata, Vovna Smiljanu, Gazibegović Azru i Spahić Minelu te dobio pozitivno mišljenje.

U daljoj proceduri Ministarstvo je dalo saglasnost Školskom odboru JU Gimnazija Meša Selimović za izbor i imenovanje navedenih kandidata. Na sjednici koja je održana 06.09.2010. Školski odbor donio je Odluku o izboru Minele Spahić. Podataka o održanoj sjednici Školskog odbora u knjizi zapisnika NEMA.

Na sjednici održanoj 08.10.2010. Školski odbor donio je Odluku o izboru Međedović Fahrudina za vršioca dužnosti direktora Gimnazije „Meša Selimović“. Podataka o održanoj sjednici Školskog odbora u knjizi zapisnika NEMA.

U međuvremenu predsjednica školskog odbora Amira Turbić Hadžagić i članica školskog odbora Mlinarić Ferida, podnose ostavku, da bi na sjednici održanoj 19.10.2010. godine Vlada TK imenovala za predsjednika Školskog odbora Edvina Agića.

Istog dana Međedović Fahrudin podnio je Općinskom sudu u Tuzli zahtjev za promjenu djelatnosti i promjenu organa rukovođenja u sudskom registru.

U zaključcima navedena Komisija navodi da Odluka o izboru Fahrudina Međedovića za VD direktora škole nije donesena u skladu sa Zakonom i Pravilima škole (nije IMENOVAN za VD direkora nego je IZABRAN) te da u Knjizi zapisnika Školskog odbora ne postoji zapisnik sa te sjednice. Iz navedenog razloga Komisija smatra da se akta potpisana od strane Međedovića ne mogu smatrati legitimnim.

Najviše primjedbi Komisije odnosi se na način (ne)vođenja zapisnika o sjednicama Školskog odbora pa se tako navodi da dva zapisnika (14.06. i 04.10.) nisu potpisana od strane predsjednice Školskog odbora, dok dva zapisnika nisu vođena u Knjizi zapisnika (06.09. i 08.10.)

Ono što se iz navedenog izvještaja i zaključaka Komisije vidi jeste da je bilo propusta u radu Školskog odbora u smislu neregularnog vođenja zapisnika i donošenja neregularnih odluka ali se ne vidi ko snosi odgovornost za takvo stanje. Na konkretno pitanje ko je zadužen za vođenje Knjige zapisnika Školskog odbora na press konferenciji je rečeno da je to sekretar Gimnazije, a on se u izvještaju i zaključcima Komisije nigdje ne spominje.

Utisak je da je Komisija izbjegla da spomene ključne stvari u ovom slučaju a to je prije svega razlog zbog kojeg Školski odbor nije pristupio imenovanju izabranog direktora već se odlučio na izbor VD direktora i ulogu sekretara Gimnazije u cijelom ovom slučaju. Osim neregularnog vođenja Knjige zapisnika, čudnih objašnjenja u vezi prava na žalbu neizabranih kandidata, involviranost sekretara škole Zijada Babajića u cijeli slučaj vidi se i po danas prezentiranoj njegovoj Službenoj zabilješci u kojoj obavještava Ministarstvo da su Parić Midhat (pomoćnik direktora), Smiljana Vovna, Begić Amela i Međedović Fahrudin, dok je on bio na bolovanju ušli u njegovu kancelariju, uzeli pečat i ovjerili odluke koje je on smatrao nezakonitom.

Na današnjoj press konferenciji više puta je naglašeno šta jeste a šta nije po zakonu ali nije objašnjeno kako je moguće da se na sjednici Školskog odbora na kojoj se vrši izbor direktora ne vodi zapisnik, odnosno da nije vođen u Knjizi zapisnika Školskog odbora. Na ovaj detalj ukazujemo iz razloga što je od tog trenutka procedura izbora i imenovanja direktora ušla u neregularnu fazu. Postavlja se pitanje zašto sekretar škole nije ukazao na taj propust Ministarstvu obrazovanja kao što je recimo ukazao na propust u slučaju VD direktora jer je izabran umjesto da bude imenovan. Postavlja se i pitanje ko priprema tekstove odluka Školskog odbora jer su evidentni propusti učinjeni kod prava na žalbu u vezi izbora direktora kao i u slučaju izbora VD direktora.

Što se tiče Ministarstva obrazovanja, formalno pravno nema greške kada se radi o učešću ovog Ministarstva u proceduri izbora ali na jedan detalj treba skrenuti pažnju. Tročlana komisija imenovana je 29.10.2010. godine, dan nakon što je izabrani kandidat Minela Spahić baš preko Tuzlarija obznanila da se povlači iz procedure izbora direktora. Postavlja se pitanje zašto to nije urađeno čim su počela ružna dešavanja (06.09.) ili bar 08.10. kada je Školski odbor usred procedure izbora direktora izabrao VD direktora jer je i to bio jasan znak da nešto nije u redu. Već tada bi bilo jasno da su od strane Školskog odbora učinjeni propusti u rangu materijalne, a ne formalno pravne greške i da izbor treba ponoviti uz vođenje regularnog zapisnika. Ako ništa drugo i škola, i kandidati i javnost bi bili pošteđeni bar dijela ružnih dešavanja koja su uslijedila nakon 06. septembra.

S.M.

PRILOZI:

Izvještaj tročlane komisije MONKS-a, strana 1.


Izvještaj tročlane komisije MONKS-a, strana 2.


Izvještaj tročlane komisije MONKS-a, strana 3.


Zaključci i prijedlozi tročlane komisije MONKS-a


Službena zabilješka sekretara Gimnazije Zijada Babajića