TUZLARIJE - BILTEN TK

28.03.2008.
Vlada TK
Traži se rješenje za probleme uzrokovane privatizacijom javnih komunalnih preduzeća


Vlada Tuzlanskog kantona, na jučerašnjoj 38. redovnoj sjednici prihvatila je informaciju Kantonalne agencije za privatizaciju o aktivnostima poduzetim u cilju razrješenja problema nastalih u privatizaciji javnih komunalnih preduzeća u kojima su u postupku privatizacije djelimično bila obuhvaćena i dobra u općoj upotrebi.

Kantonalna agencija za privatizaciju je u saradnji sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona odnosno kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a po zaključku Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.1.2008. godine, održala niz sastanaka sa predstavnicima općinskih vijeća, načelnicima i predstavnicima komunalnih preduzeća u Tuzli, Gradačcu i Živinicama.

Riječ je općinama u kojima su pokretani žalbeni ili sudski postupci u vezi sa privatizacijom komunalnih preduzća.
Na ovim sastancima je dodatno analizirana privatizacija komunalnih preduzeća, dosadašnji žalbeni i sudski postupci i trenutno stanje u komunalnim preduzećima. Razmotreni su mogući zakoniti modeli za isknjižavanje iz bilansa preduzeća dobara u općoj upotrebi, uvažavajući specifičnosti svakog preduzeća odnosno općine.

Dogovoreno je da komunalna preduzeća identifikuju dobra u općoj upotrebi koja su obuhvaćena privatizacijom, da potom općinska vijeća donesu odluke o proglašenju dobara u općoj upotrebi, potom da se dobra u općoj upotrebi isknjiže iz bilanska komunalnh preduzeća i Kantonalnoj agenciji za privatizaciju dostave korigovani početni bilansi preduzeća.

Predloženo je i da nakon toga isknjižena dobra u općoj upotrebi budu dodijeljena komunalnim preduzećima na korištenje pod uslovima koji bi naknadno bili dogovoreni.

Informacija KAP-a bit će upućena Skupštini Tuzlanskog kantona, a Vlada Kantona će redovno izvještavati Skupštinu o realizaciji dogovorenih aktivnosti na rješavanju problema nastalih u privatizaciji javnih komunalnih preduzeća u pojedinim općinama u Tuzlanskom kantonu.

Priredio(la): S.M.