TUZLARIJE - BILTEN TK

08.11.2010.
Usvojena Informacija o provođenju akcionog plana protiv zloupotrebe droge


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o provođenju Državnog akcionog plana borbe protiv zloupotrebe opojnih droga u BiH 2009-2013. godina.

Vlada Tuzlanskog kantona krajem jula 2007. godine pokrenula aktivnosti na izradi Programa borbe protiv bolesti ovisnosti u Tuzlanskom kantonu koje su u februaru 2009. godine rezultirale usvjanjem ovog Programa u Skupštini Tuzlanskog kantona. Sastavni dio Programa je i Akcioni plan u skladu s kojim je poduzeto niz aktivnosti. Tako je svim osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu naloženo da pri planiranju i izradi godišnjih programa rada za školsku 2009/2010. godinu obavezno planiraju realizacija Programa prevencije i bolesti ovisnosti i to kroz programe odgojnog rada.



U svim školama su formirani timovi-savjeti za prevenciju bolesti ovisnosti u koje su uključeni pedagog/psiholog, nastavnici, učenici te predstavnici roditelja, planirane su i aktivnosti sa roditeljima, nevladim i vladinim sektorom.
U oblasti pravosuđa predstavnici resornog Ministarstva učestuvju u izradi propisa o terapijskim zajednicama, kojima se reguliše sadržaj i način rada terapijskih zajednica, odnosno izrada standarda i normativa sa aspekta posmatranih uslova i stručnog kadra, koje zajednice moraju ispuniti.
Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi aktivnosti na razbijanju organizovanih kriminalnih grupa, a od aktivnosti Ministarstva zdravstva istaknuto je prikupljanje i analiza podataka o zdravstvenom stanju u vezi sa upotrebom psihoaktivnih supstanci, provođenje supstitucione terapije i rad Savjetovališta za dobrovoljno i anonimno testiranje na HIV i hepatitis. U toku 9 mjeseci 2010. godine usluge Savjetovališta je koristilo 49 intravenskih ovisnika i 32 druga ovisnika. Kroz redovan rad nevladine organizacije Margina provode se aktivnosti programa kontrole seksualno prenosivih bolesti kod verifikovanih ovisnika i podjela čistog pribora ovisnicima. Ministarstvo za rad i socijlanu politiku je u cilju podrške programima prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije bolesti ovisnosti planirano 300 000 KM kojima je podržano 16 projekata vladinih i nevladinih organizacija. U okviru Mjera planiranih u dijelu „Uloga porodice i lokalne zajednice u prevenciji bolesti ovisnosti“ ovo Ministarstvo je formiralo i Tim za izradu standarda i normativa za terapijske zajednice.
Danas usvojena Informacija će biti dostavljena Ministarstvu sigurnosti BiH.