TUZLARIJE - BILTEN TK

28.03.2008.
Vlada TK
Donesen niz odluka o dodjeljivanju finansijske pomoći


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva odobrila 100 000, 00 KM KHK Lukavac za sufinansiranje programa mjera za socijalno i materijalno zbrinjavanje radnika u neprivatizovanom dijelu KHK Lukavac.
50 000 KM bit će isplaćeno u martu, 25 000, 00 KM u aprilu, a 25 000, 00 KM u maju 2008. godine. U međuvremenu je pokrenut postupak privatizacije, putem berze, 16% državnog kapitala KHK, s ciljem rješavanja radno-pravnog statusa radnika ovog društva.

U skladu sa Zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona Vlada Kantona jučer je odobrila 34 800, 00 KM iz tekuće rezerve za jednokratnu pomoć radnicima koji su u momentu otvaranja stečajnog postupka u d.d. Spreča bili u radnom odnosu u tom preduzeću.
Sindikalna organizacija d.d. Spreča, koja je dostavila spisak radnika, zadužena je da za 116 radnika isplati po 300, 00 KM .

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je donijela niz odluka o odobravanju sredstava, a na osnovu ranije usvojenog programa raspodjele sredstava namijenjenih za manifestacije.
Odobreno:
- KBS „Tuzla-Simbra“ 5000 KM za sufinansiranje IX Međunarodnog karate turnira „TK Open“
- KIK „Veterani“ Tuzla 10000 KM za sufinansiranje II Kupa šampiona Evrope u košarci u kolicima „Willi Brinkman“
- Teniskom klubu „Sloboda“ Tuzla 8500, 00 KM za namjenski projekat učešća najperspektivnije sportašice BiH Eme Burgić na međunarodnim teniskim turnirima u Južnoj Americi.

- Agenciji „NN komerc“ Tuzla 8000, 00 KM za pomoć u obilježavanju 50 godina umjetničkog rada Nedžada Salkovića na propagiranju sevdalinki
- RTVTK 12100, 00 KM kao pomoć u obilježavanju 15 godina od osnivanja RTVTK.
- Udruženju inovatora Tuzlanskog kantona 3000, KM kao pomoć za nastup na izložbama inovacija u Osijeku i Slatini u Republici Hrvatskoj
- Ekološkom pokretu-pokret zelenih Tuzla 2000, 00 KM kao podršku manifestaciji Tuzlansko proljeće-april 2008.godine i 2000, 00 KM za manifestaciju Dan planete zemlje-22. april - 1. Muslimanskoj podrinjskoj brdskoj brigadi 1000, 00 KM za obilježavanje 15. godišnjice brigade
- 10 000, 00 KM za pomoć u organizaciji Lukavačkog sajma „LIST“
- 10 000, 00 KM za pomoć u organizaciji sajma „Kupujmo domaće“ PROMO
.
Svi oni koji će dobiti sredstva iz budžeta Tuzlanskog kantona dužni su Vladi Tuzlanskog kantona odnosno nadležnim Ministarstvima dostaviti izvještaje o namjenskom utrošku odobrenih sredstava.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila i Uredbu o izmjeni Uredbe o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odobravanje finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba braniteljima i članovima njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona.

Izmijenjenom Uredbom je uvažen zahtjev Skupštine Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona za smanjenje broja članova prvostepene i drugostepene komisije koja će provoditi ovu Uredbu. Uvažen je i zahtjev da predstavnika boračkih organizacija u drugostepenoj komisiji Vladi posredstvom resornog Ministarstva predlažu boračke organizacije kantonalnog nivoa.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je prihvatila tekstove ugovora o zakupu poslovnog prostora sa DD Solana i Rudnikom soli Tušanj d.d. Tuzla. Dato je ovlaštenje sekretaru Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa da u ime Vlade Kantona potpiše ove ugovore za budžetsku 2008. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je prihvatila i prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva da se formira Stručni tim koji će utvrditi moguće mehanizme i njihov monitoring za obezbjeđenje sredstava za namirenje i sanaciju rudarskih šteta prouzrokovanih eksploatacijom slane vode .
U Tim su su predloženi:
1. Mustafa Burgić-savjetnik premijera Kantona za privredu
2. Bahir Imamović- pomoćnik ministra industrije, energetike u rudarstva u Vladi TK
3. Ramiz Vilić- predsjednik NO Rudnika soli Tušanj
4. Midhat Katanić- direktor Rudnika soli Tušanj
5. Frano Josipović- pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske polove Rudnika soli Tušanj
6. Bahto Mekić-savjetnik načelnika općine Tuzla za razvoj i ekonomsko-fienansijske polsoive
7. Alida Hrustanbegović- predstavnica općine Tuzla
8. Zijad Hasanhodžić direktor Kantonalne agencije Tuzla.
Na prijedlog ministra za obnovu, razvoj i poduzetništvo Seada Mujanovića općini Lukavac bit će upućen poziv da imenuje jednog predstavnika općine Lukavac u Stručni tim, s obzirom na interes koji i ova općina ima kada je u pitanju budućnost Rudnika soli Tušanj.
Tim će u roku od devet mjeseci uraditi radnu verziju Programa modela i izvora finansijskih sredstava za naknadu za izmirenje rudarskih šteta odnosno za sporazumno razrješenje tužbenog zahtjeva po osnovu nastalih rudarskih šteta između Rudnika soli Tušanji i Općine Tuzla. Time bi se omogućilo nesmetano prestrukturiranje i vlasnička transformacija Rudnika soli „Tušanj“ DD Tuzla.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona