TUZLARIJE - BILTEN TK

27.11.2010.
Ostale odluke Vlade TK donesene na 147. redovnoj sjednici
Vlada Tuzlanskog kantona dala je prethodnu saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Univerziteta u Tuzli. Izmjenama i dopunama Statut Univerziteta usklađen je sa zakonskim propisima iz oblasti visokog obrazovanja te otklonjeni određeni nedostaci koji su se pokazali u praksi.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Program raspodjele sredstava za izdavačku djelatnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Programom će biti podržano 15 izdavačkih projekata sa iznosima u rasponu od 600 KM do 2000 KM po projektu. Podršku su dobile publikacije nastale kao rezultat naučno-istraživačkog rada, publikacije–časopisi, monografije, ljetopisi i publikacije klasičnog književnog stvaralaštva.

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je reprogram kredita odobrenog po osnovu Odluke Vlade Kantona iz 1998. godine JP “Šume Tuzlanskog kantona“ dd Kladanj u iznosu od 300 000 KM. Reprogram je odobren u 36 jednakih mjesečnih rata počev od 1.1.2011. godine. Povrat kredita odobren je beskamatno, a Vlada Tuzlanskog kantona i JP „Šume Tuzlanskog kantona“ će zaključiti poseban Protokol o reprogramu po osnovu odobrenog kredita. U slučaju kašnjenja uplate jedne rate duže od 10 dana Vlada Tuzlanskog kantona zahtijevat će naplatu cjelokupnog duga sa ugovorenom kamatom i zakonskim zateznim kamatama sudskim putem.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom je kao koncesor za dodjelu koncesije za korištenje prirodne izvorske vode „Muška voda“ općina Kladanj određeno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a nakon što je upućena samoinicijativna ponuda DOO „Muška voda“ Kladanj. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona će, u skladu sa ovom Odlukom, preduzeti sve aktivnosti koje za ovaj postupak propisuje Zakon o koncesijama.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona o izmjeni Programa mjera zdravstvene zaštite životinja za 2010. godinu. Izmjenama je planirani iznos za ove namjene od 315 000 KM smanjen na 306. 070, 00 KM, a zbog činjenice da je na određenim pozicijama predviđenim Programom u toku godine utrošeno manje sredstava u odnosu na plan.

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 10 000 KM iz Tekuće rezerve Omladinskom košarkaškom klubu „Sloboda“ Tuzla na ime sufinansiranja troškova vezanih za tjelesne aktivnosti koje okupljaju veliki broj djece s ciljem pravilnog razvoja, unapređenja zdravlja i prevencije od svih oblika bolesti ovisnosti.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o poništavanju Oglasa za imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona s obzirom na činjenicu da se na oglas nije prijavio dovoljan broj kandidata.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o formiranju Komisije za izbor i provođenje postupka javnog oglasa za imenovanje predsjednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora JU Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluke o formiranju centralnih popisnih komisija sredstava i izvora sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona Zaključkom je zadužila sve budžetske korisnike da usaglase utužena potraživanja i obaveza sa Kantonalnim pravobranilaštvom do 31.12.2010. godine. Usaglašena stanja potrebno je dostaviti Ministarstvu finansija na evidentiranje.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja kojima su precizirani uslovi za poziciju stručnog saradnika za prevoz putnika.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je Zaključkom zadužila Komisiju za koncesije Tuzlanskog kantona i ministarstva koja imaju predmete koncesija da u roku od 20 dana u okviru svoje nadležnosti i evedencije prikupe i, na zahtjev Federalnog tužiteljstva, dostave Tužiteljstvu zajednički odgovor sa podacima u vezi sa zaključenim ugovorima o koncesijama na području Tuzlanskog kantona, koncesionim naknadama, naplati koncesionih naknada i mjerama koje su nadležni organi poduzimali u cilju naplate koncesionih naknada.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2010. godinu u visini od 508 KM, i to između budžetskih korisnika Ministarstva finansija i Ureda za reviziju.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je četiri odluke o usmjeravanju neplaniranih donacija u Budžet Tuzlanskog kantona za 2010. godinu. Riječ je o donacijama osnovnim školama u Banovićima, Kladnju i Tuzli te Mješovitoj srednjoj školi Srebrenik, a koje su dodijelile matične općine.

Odjeljenje za informisanje