TUZLARIJE - BILTEN TK

27.11.2010.
Novih 5.000 m2 deminiranog terena

Jučer je u Živinicama upriličena ceremonija primopredaje deminiranog terena na zadatku „Izvor Jazavac“ na općini Živinice.
Ovim činom lokalnim organima vlasti predana je deminirana površina terena od 5.000 m2 čime su stvoreni uvjeti za rekonstrukciju izvorišta i trase lokalnog vodovoda.
Pripadnici „B“ tima civilne zaštite za deminiranje su započeli sa čišćenjem terena 14.10.2010. godine. Neposredna blizina bivše linije razdvajanja među zaraćenim snagama i veliki broj uklonjenig NUS-a od strane „A“ tima civilne zaštite u neposrednoj blizini ovoga zadatka, kao i sugestije šumskih radnika i lovaca, bili su dovoljan razlog za povećan oprez tokom izvođenja radova.

Projekat „Izvor Jazavac“ jedan je od prvih kandidiranih projekata na području općine Živinice za koji je urađena projektna dokumentacija za deminiranje izvorišta i trase vodovoda. Međutim, velika udaljenost od naseljenog mjesta i loš pristupni put odbijao je sve potencijalne izvođače radova. Jedna od najvećih kočnica bila je nepostojanje tzv. „zlatnog sata“ kojim je predviđeno da se medicinska evakuacija za slučaj povrijeđivanja ili stradanja tokom izvođenja deminerskih radova može obaviti najduže za 1 sat.

Djelimičnom sanacijom puta stvoreni su uvjeti da se „zlatni sat“ može ispoštovati, te su Kantonalna i Fedralna uprava civilne zaštite, u saradnji sa RUBHMAC-a iz Tuzle, ovaj projekat uvrstile na svoju Listu prioriteta za rad u sezoni 2010. godine.

Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora Federalne uprave civilne zaštite kao i inspektora RUBH MAC-a iz Tuzle.