TUZLARIJE - BILTEN TK

29.03.2008.
Vlada TK
Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju


Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici održanoj 27. marta utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. Prijedlog se u određenoj mjeri razlikuje od teksta Nacrta, a u skladu sa primjedbama koje su se čule u javnoj raspravi o tekstu Nacrta. Tako je, uz izmjene predložene u Nacrtu, Prijedlogom predviđeno da ocjenu sposobnosti djece pri upisu u redovnu osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga-psihologa, nastavnika škole i ljekara specijaliste-pedijatra, koju imenuje nastavničko vijeće.

Jedna od novina u Prijedlogu je i da rad direktora osnovne škole ocjenjuje Ministarstvo na prijedlog Školskog odbora i Pedagoškog zavoda. Lica koja prvi put budu imenovana za direktora osnovne škole dužna su završiti obuku iz menadžmenta u obrazovanju u roku od godinu dana od dana imenovanja, o planu i programu koji donosi ministar.

Ukoliko ovakav Prijedlog usvoji Skupština Tuzlanskog kantona lice koje je prije stupanja na snagu ovog Zakona imenovano u istoj školi dva ili više puta uzastopno za direktora škole koja ima status javne ustanove ne može ponovo biti imenovano za direktora ili vršioca dužnosti direktora osnovne škole u toj školi. Lica na koja se odnosi ova odredba, a koja su na dan stupanja na snagu ovog Zakona zatečena u mandatu direktora osnove škole koja ima stutus javne ustanove, nastavljaju vršiti dužnost direktora od isteka mandata.
Predloženo je i da postupci izbora i imenovanja direktora koji su započeti prije stupanja na snagu ovog Zakona budu okončani po odredbama ovog Zakona.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju predviđeno je da imovinske interesa osnovne škole čiji je osnivač ili suosnivač Skupština Tuzlanskog kantona u postupcima pred sudom ili drugim nadležnim organima zastupa kantonalno pravobranilaštvo.

Priredio(la): V.K.