TUZLARIJE - BILTEN TK

30.03.2008.
Vlada TK
Usvojena Informacija o radu odsjeka saobraćajne edukacije Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture


Vlada Tuzlanskog kantona na redovnoj 38. sjednici usvojila je Informaciju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o aktivnostima u Odsjeku saobraćajne edukacije.

U skladu sa Zakonom o osnovama i bezbjednosti saobraćaja na putevim u BiH i pratećim Pravilnicima nadležnost za reverifikaciju autoškola, polaganje vozačkih ispita, edukaciju i polaganje ispita za sticanje licence za predavače, ispitivače teoretskog dijela ispita i ispitivače za upravljanje motornim vozilom, kao i organizovanje edukacije i polaganja ispita za sticanje dozvole za vozače instruktore, te utvrđivanje uslova koje ispitna mjesta trebaju ispunjavati za organizovanje polaganja ispita za vozače motornih vozila prenesena je na Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Niz aktivnosti započeto je u aprilu 2007. godine. U postupku reverifikacije rada autoškola provjereno je 98 prijavljenih autoškola, od čega je 78 autoškola ispunilo propisane uslove i dobilo odobrenje za rad.

Ministarstvo je za 14 kandidata, izdalo dozvole vozača intruktora.
Od novembra 2007. godine od MUP-a je preuzeta dokumentacija za kandidate koji su zatečeni u postupku sticanja uslova za dobijanje vozačke dozvole, oko 2 700 predmeta.

24. 1. 2007. godine organizovano je prvo polaganje ispita za vozače motornih vozila prema novim propisima. U jednom ispitnom terminu u novembru i 5 redovnih i 9 vanrednih termina u decembru 2007. godine ispitano je 2 348 kandidata, a u periodu januar-februar 2008. godine u 8 redovnih i 10 vanrednih termina na 7 ispitnih mjesta organizovano je polaganje za 3 103 kandidata.

S obzirom na obavezu vozača instruktora da u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu Pravilnika o sticanju dozvole vozač-instruktor zamijene stare dozvole novim pokrenute su potrebne procedure.
Do kraja februara 2008. godine primljeno je 250 zahtjeva za zamjenu instruktorskih dozvola.
Uporedo sa svim ovim aktivnostima održavani su sastanci i konsultacije sa svim subjektima na koje se odnosi primjena Zakona o osnovama i bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.
Osim već započetih aktivnosti, a koje se odnose na sticanje dozvola vozača–instruktora i za licence predavača i ispitivača Odsjek za saobraćajnu edukaciju pri resornom Ministarstvu u saradnji sa MUP-om će formirati mješovite komisije za nadzor rada autoškola, ispitnih komisija i ispitnih mjesta u skladu sa Zakonom i pratećim Pravilnicima.
Ministarstvo će u saradnji sa srednjim školama koje obrazuju učenike saobraćajne struke do početka naredne školske godine inovirati nastavne planove i programe. Bit će nastavljeni i programi saobraćajne edukacije s ciljem podizanja nivoa saobraćajne kulture, posebno kod kod najmlađe populacije.

Priredio(la): S.M.