TUZLARIJE - BILTEN TK

17.12.2010.
Održana redovna sjednica Vlade TK
Izražena rezerva u vezi učešća osiguranih lica u troškovima nekih vidova zdravstevne zaštite


Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala Prijedlog Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji Tuzlanskog kantona, koju je predložio Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.



Vlada je donijela Zaključak da će Prijedlog Odluke uputiti Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje razmatranje i donošenje. Vlada je zauzela stav da je ponuđeni prijedlog Odluke usaglašen sa Odlukom o maksimalnim iznosima neposrednog učešča osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava, koju je donio Parlament Federacije BiH, ali i rezervu u pogledu primjene i provođenja ponuđene Odluke.

Razlog je što Odluka o maksimalnim iznosima neposrednog učešća osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vodova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava, nudi rješenja koja su suprotna odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju i što od strane Federalnog ministarstva zdravstva nisu doneseni provedbeni akti neophodni za provođenje Odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava.