TUZLARIJE - BILTEN TK

30.03.2008.
Još jedan veliki uspjeh UKC Tuzla
Ljekari UKC-a prvi put samostalno uradili kadaveričnu transplantaciju


U toku 28. i 29. marta ekipe stručnjaka iz UKC Tuzla radile su na kadaveričnoj transplantaciji. Nakon uzimanja organa sa mrtvog donora nastavili su sa transplantacijama organa u pet operacionih sala. Ovo je četvrta kadaverična operacija koja je rađena u UKC-u Tuzla tokom koje je obavljeno pet transplantacija i to jetre, bubrega i rožnjača.



Ono što ovu kadaveričnu transplantaciju izdvaja od prethodne tri jeste to što su prvi put cjelokupni postupak potpuno samostalno izveli specijalisti UKC Tuzla.

Medicinski direktor bolnice Elmir Čičkušić zahvalio se svim davaocima krvi bez kojih bi bilo teško uraditi potrebne operativne zahvate, medicinskom osoblju, a posebnu zahvalnost je uputio porodici preminulog pacijenta koja je pokazala veliku humanost. Razumjeli su da se darivanjem zdravih organa može znatno poboljšati kvalitet života drugih pacijenata, produžiti i spasiti nečiji život.



Na danas održanoj press konferenciji bili su prisutni vođe ljekarskih timova, načelnici i direktori klinika: Nada Pavlović, Midhat Tabaković, Vahid Jusufović, Huzeir Duraković, Dešo Mešić, Dževdet Smajlović, Nedžad Kadrć, Zijad Rifatbegović, Jasminka Mujanović, Slavica Mott, Jasminka Mujkanović i glavna sestra UKC-a Safija Kalajlić.

Ljekari su zadovoljni postoperativnim tokom, pacijenti su budni, svjesni, i za sada se sve odvija uredno. Istakli su i značaj samostalnih operativnih zahvata, bez supervizora i stručnjaka koji su do sada radili sa njima ili pod njihovim nadzorom, za koje kažu da su im zahvalni i svakako se neće odreći njihovih savjeta i pomoći ali da su jako zadovoljni što su ovaj put uradili sve sami.



Ovo je svakako veliki uspjeh stručnjaka iz UKC–a koji jedini u Bosni i Hercegovini obavljaju operacije ove vrste.

Istaknuto je još da je UKC zakonski obavezan čuvati anonimnost pacijenata. Rečeno je da je sam donor organa bio sa područja Tuzlanskog kantona, kao i četiri pacijenata kojem su njegovi organi transplantirani, dok je jedan pacijent iz Zenice.

Doktorica Jasminka Mujkanović, predsjednica Donorske mreže BiH, rekla je da se dosta toga promijenilo u svijesti ljudi nakon prve operacije ove vrste koja je urađena 2006. godine u UKC-u. Mnogi su shvatili koliko je značajan drugačiji pristup prema doniranju organa. Spiskovi pacijenata kojima su potrebni organi su na državnom nivou a na odluku kome će transplantacija biti izvršena utiče isključivo medicinski kriterij. Na spiskovima je najviše bolesnika kojima su potrebni bubrezi ali to je vjerovatno zato što su bubrežni pacijenti zbog prirode svoje bolesti i neophodne dijalize upisani u kliničkim centrima i bolnicama.



Iako se svijest kod građana povećala, doktorica Mujkanović kaže da više kadaveričnih transplantacija nema jer je problem što sada samo na UKC-u Tuzla utvrđuju moždanu smrt, nakon čega se može nastaviti daljnja potrebna procedura koja bi eventualno dovela do darivanja organa. Donorska mreža je učinila sve da obuči medicinski kadar međutim do sada su sarađivale samo kolege iz Banja Luke, a iz ostalih centara nisu, tako se gube potencijalni donori. Iako postoji zakonska obaveza dešava se da se moždana smrt ustanovi a ne prijavi tako da se traži način kako da se primoraju institucije da ispunjavaju svoju obavezu.

S.M.