TUZLARIJE - BILTEN TK

24.12.2010.
Vlada TK
Dodjeljene jednogodišnje sportske stipendije

Povodom proglašenja najuspješnijih sportista Tuzlanskog kantona, premijer Tuzlanskog kantona, mr. Enes Mujić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona, upriličili su svečani prijem za sportiste koji su tokom 2010. godine ostvarili vrhunske rezultate.



„Izuzetno mi je zadovoljstvo što današnjim prijemom privodimo kraju ovu kalendarsku godinu, i što sam u prilici čestitati vam na odličnim sportskim rezultatima koje svakodnevno postižete. Upravo vi ste pozitivan primjer da iza kvalitetnog rada uvijek dolazi uspjeh. Hvala vam što sa ponosom predstavljate naš Kanton, vaše sportske kolektive i što vašim rezultatima veličate sportski duh cijele zajednice“, između ostalog kazao je premijer Mujić čestitajući mladim sportistima.

Na prijemu je uručeno dvadeset i sedam godišnjih stipendija u ukupnom iznosu od 32.650, 00 KM. Pravo na stipendije ostvareno je spram kriterija, na osnovu prijava sportskih kolektiva i shodno Odluci o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka jednokratnih stipendija i nagrada, vrhunskim, kvalitetnim i perspektivnim sportistima za 2010. godinu. Dobitnici ovogodišnjih stipendija razvrstani su u četiri kategorije po slijedećem rasporedu :


- Kategorija I, šest stipendija u ukupnom iznosu od 18.000, 00 KM,
- Kategorija II, jedna stipendija u ukupnom iznosu od 2.400, 00 KM,
- Kategorija III, devet stipendija u ukupnom iznosu od 10.800, 00 KM, i
- Kategorija IV, jednanaest stipendija za školski sport u ukupnom iznosu od 1, 450, 00 KM.
” Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona već četvrtu godinu dodjeljuje ovu vrstu stipendija i drago nam je što ni u vremenima štednje i smanjivanja budžeta nismo zanemarili ovu kategoriju.Posebno me raduje činjenica da je u odnosu na prethodni period i školski sport dobio značaj, odnosno da su među stipendistima i učenici osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona. Ovogodišnjim usvajanjem Zakona o sportu Tuzlanskog kantona, stvorili smo sve pretpostavke da se već naredne godine povećaju iznosi vaših stipendija ali i broj korisnika istih što je uslovljeno vašim rezultatima”, kazala je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof.dr. Mirzeta Hadžić- Suljkić razgovarajući sa danas prisutnim sportistima i sportiskinjama .
Na današnem prijemu uručene su plakete o stipendiranju. Prijemu su između ostalih prisustvovali i generalni sekretar Sportskog saveza Tuzlanskog kantona, gospodin Jadran Lasetović kao i predsjednik Savjeta za sport Tuzlanskog kantona, doc.dr. Muris Đug, obzirom da je cjelokupna procedura oko dodjele stipendija sprovedena preko ovog Savjeta.
U ime stipendista prisutnim se obratila godspođica Merima Softić izražavajući svoju zahvalnost, te govoreći o motivaciji koju im pružaju stipendije, priznanja i nagrade koje pored vrijednih rezultata ostvarju.
Inače, pored danas uručenih stipendija, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona svake godine obezbjeđuje i spredstva za nagrade sportistima i sportskim radnicima koje se dodjeljuju u okviru manifestacije ”Izbor sportiste godine Tuzlanskog kantona”.

Odjeljenje za informisanje