TUZLARIJE - BILTEN TK

26.12.2010.
Vlada TK
Posebna pažnja usmjerena na prehrambene artikle

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za 2011. godinu.
Tokom 2011. godine prioritet u radu svih inspektorata u sastavu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je vršenje inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem zakonske regulative radi uređenja oblasti koje nadziru kantonalne inspekcije kao i radi povećanje finansijske odgovornosti subjekata nadzora i podizanja finansijske odgovornosti na viši nivo radi stvaranja ambijenta i uspostave okvira za funkcionisanje pravne države.

Kantonalna uprave za inspekcijske poslove će vršiti kontinuirani nadzor nad sprovođenjem zakona u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, veterinarstva, urbanizma, građevinarstva, ekologije, industrije, saobraćaja, prometa roba i usluga, ugostiteljske djelatnosti, radnih odnosa, zaštite na radu, socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata, porodice sa djecom, sanitarne zdravstvene i farmaceutske inspekcije. Kontrole se odnose na kontrolu zakonitosti rada, kontrola radno angažovanih lica, prometa roba i usloga, kontrola rada ugostiteljskih objekata, pijaca, različitih prodajnih objekata, kontrola prijevoza lica i stvari, korištenja poljoprivrednog zemljišta, bespravne gradnje, kontrola zdravstvenih ustanova i drugo.

Zbog sve češćih poremećaja na tržištu Federacije BiH posebna pažnja bit će usmjerena na uzorkovanje prehrambenih artikala i proizvoda animalnog porijekla te kontrola uposlenika u ubjektima u kojima se vrši masovno konzumiranje ugostiteljskih i drugih usluga, s ciljem zaštite potrošača.

Priredio(la): S.M.