TUZLARIJE - BILTEN TK

28.12.2010.
Ostale odluke Vlade TK sa 151. redovne sjednice

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom se DD „Graplast“ Gračanica otpisuju zakonske zatezne kamate po Presudi Kantonalnog suda u Tuzli uvrđene po osnovu neuplaćenih sredstava po pozajmici koju je ovom privrednom Društvu odobrila Vlada Tuzlansko-podrinjskog kantona 1998. godine.
Obavezuje se DD „Graplast“ da uplati glavni dug od 100.000 KM i troškove postupka od
3.900 KM najkasnije do 25.12.2010. godine, a u suprotnom Vlada Kantona zadržava pravo naplate glavnog duga i zakonskih zateznih kamata u izvršnom postupku.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom se odobrava Poljoprivrednom zavodu Tuzla prodaja putničkog motornog vozila na kojem je nastupila totalna šteta.
Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 2.000 KM Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa pozicije „Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava“. Sredstva su odobrena u skladu sa Programom korištenja sredstava, a namijenjena su za nabavku opreme.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjenama Programa mjera zdravstvene zaštite životinja za 2010. godinu. Izmjenama nije došlo do povećanja planiranih sredstava nego do izmjena po pojedinim vrstama troškova, a u skladu sa iskazanim potrebama u toku realizacije ovog Programa na terenu.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava planiranih za Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima.
Izmjenama i dopunama je izvršena preraspodijeljena sredstava po pojedinim pozicijama dok ukupna pozicija nije mijenjanja.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva industrije energetike i rudarstva o izmjenama Odluke o odobravanju finansijskih sredstava JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Izmijenjenom Odlukom odobren je prijenos 700.000 KM kao učešće u realizaciji Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla. Ova Odluka usklađena je sa Operativnim planom Budžeta Tuzlanskog kantona za period oktobar-decembar 2010. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva o odobravanju 19.000 KM privrednom društvu „Bosnia valves“ DOO Tuzla. Sredstva su odobrena za plaćanje električne energije.

Na ime finansiranja troškova upravljanja Zaštićenim pejzažom „Konjuh“ u 2010. godini Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju sredstava JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj u iznosu od 50.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim se nalaže Kantonalnom pravobranilaštvu da u roku od 5 dana pokrene postupak za iseljenje bivših sudija Općinskog suda u Lukavcu kao bespravnih korisnika stanova koji se nalaze u stmabeno-poslovnom objeku D7-D8 u Lukavcu i navedne stanove preda u posjed Vlade Kantona.

Kantonalno prvobranilaštvo je zaduženo i da preduzeme sve potrebne radnje i aktivnosti u vezi sa podnošenjem tužbe kod nadležnog suda radi utvrđivanja prava vlasništva nad navedenim stanovima kako bi se na osnovu sudske odluke, a u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama izvršio upis prava vlasništva u korist Tuzlanskog kantona. Nakon okončanja postupka zatražit će se izjašnjenje Skupštine Kantona o načinu raspolaganja sa četiri stana koja se nalaze u navedenom stambeno-poslovnom objektu u Lukavcu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o formiranju Komisije čiji je zadatak da u saradnji sa Općinskim sudom Tuzla izvrši primopredaju stana u Ulici Ratka Perića u stambeno-poslovnom objektu D7-D8 u Lukavcu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak da se ne protivi ponudi „Soda Sanayi“ A.S. iz Istanbula za kupovinom udjela i zemljišta stečajnog dužnika DD „Fabrika sode“ Lukavac, te ovlašćuje Kantonalno pravobranilaštvo da pomenuti stav iznese u toku stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom DD „Fabrika sode“ Lukavac.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona za prijem jednog namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva finansija.


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o utvrđivanju plana novčanih tokova za period oktobar-decembar 2010. godine.
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period oktobar-decembar 2010. godine. Ovom odlukom odobreni su rashodi i izdaci u iznosu od 108.349.381, 82 KM, čime je omogućeno ispunjavanje obaveza po Sporazumu koji je Vlada TK usvojila sa predstavnicima sindikata.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluke o utvrđivanju visine naknade za ishranu u toku rada za mjesece novembar i decembar 2010. godine i visine naknade plaće za korištenje godišnjeg odmora za 2010.godinu. Odlukama je utvrđeno da visina naknade za ishranu ostane nepromijenjena i da za oba pomenuta mjeseca iznosi 7 KM po izrađenom radu, a visina naknade za korištenje godišnjeg odmora je utvrđena u iznosu od 400 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju osnovice za obračun plaće za mjesec decembar 2010. godine. Ovom Odlukom utvrđena je osnovica za mjesec debembar u iznosu od 390 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanja kriterija o utrošku sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, što je suštinski usklađivanje sa jučer usvojenim Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 5.000 KM sa pozicije Tekuća rezerva. Pomenuta sredstva bit će utrošena za rekonstrukciju dijela školske zgrade u cilju obezbjeđenja dodatnog učioničkog prostora u OŠ „Podorašje“ u Srebreniku.



Odjeljenje za informisanje