TUZLARIJE - BILTEN TK

09.01.2008.
Imovinski problemi koče razvoj Tuzlanskog aerodroma
Kuvajtska investicija i dalje na čekanju


Investicija od 20 miliona eura, koju su prilikom nedavne posjete Tuzlanskom aerodromu obećali investitori, okupljeni oko kuvajtskog emira Al Sabaha, zbog administrativnih prepreka i dalje nije u mogućnosti da se realizuje. Enver Jukanović, direktor aerodroma Tuzla, u razgovoru za Oslobođenje ističe kako kuvajtski interes za zajedničko ulaganje postoji, ali problem predstavlja zakonska regulativa jer postoje imovinski problemi oko vlasništva nad aerodromom.

Probleme, priča Jukanović, može da riješi Vlada TK-a i ona to planira učiniti.

Rotary klub

„Pored kuvajtskih investitora, vodili smo razgovore sa predstavnicima austrijskog Rotary kluba. U čije ime su oni razgovarali i za koga su se raspitivali ne znamo. Za razliku od Kuvajćana, koji su ponudili ulaganje od 20 miliona eura, potencijalni investitori iz Austrije nisu razgovarali o novcu“, pojašnjava Jukanović.

Važno je napomenuti da su investitori, predvođeni emirom Al Sabahom, ulaganja u pomenutom iznosu predvidjeli tek za prvu fazu. Nakon te prve faze Tuzlanski aerodrom bi mogao biti na usluzi velikim avio kompanijama i učestvovati u međunarodnom prevozu putnika. U poređenju sa trenutnom situacijom to bi bio veliki iskorak.

Potrebna nova oprema

„Za ozbiljno otvaranje aerodroma treba nabaviti još opreme. Ukoliko Vlada FBiH ispuni svoje obećanje o ulaganju u ovaj aerodrom, onda možemo uskoro očekivati i zvanično otvaranje. Uglavnom, planiramo krajem maja početi sa manjim letovima“, najavljuje Jukanović.

Inače, posljednje ulaganje u tuzlansku zračnu luku realizirala je Vlada TK. Pola miliona KM potrošeno je na izgradnju jedne spojnice, terminalnih objekata, pristupnih puteva i uređenje aerodromskog okruženja.

(A.ŠEĆKANOVIĆ - Oslobođenje)