TUZLARIJE - BILTEN TK

01.04.2008.
SAE Roma prezentirala rezultate projekta o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti Roma
Pripremio Mirel Čeliković

Nevladina organizacija SAE Roma iz Tuzle održala je danas press konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati uspješnosti projekta o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti Roma.

Projekat je startao 1. septembra prošle godine, a imao je za cilj anketom ispitati broj Roma bez zdravstvene i socijalne zaštite na području Općina Banovići i Tuzla. Na uzoru od 930 ispitanika ustanovljeno je da je bez zdravstvene i socijalne zaštite 46 % Romskog stanovništva.

Po završetku projekta, krajem februara ove godine, taj broj je znatno smanjen, pa se projekat, koji je realizovan u saradnji sa udruženjem „Bahtalo ilo“ Banovići, a podržan od organizacije fond otvoreno društvo Sarajevo, može nazvati uspješnim.

Nakon realizacije projekta zdravstveno i socijalno je zbrinuto 132 osobe Romske populacije, od čega 61 dječiji doplatak, stalne novčane pomoći za još 9 osoba, tuđe njege za još 15 osoba, pomoć u prehrani djeteta za 8 i zdravstvene zaštite za još 39 ljudi Romske populacije.

Međutim, uzmemo li obzir podatak da na TK, živi oko 15 000 Roma, od čega samo u Općini Tuzla oko 6 000, ovo je kap u moru i jedan korak ka rješavanju osnovnih egzistencijalnih problema ove populacije. Uz to uzorak od 930 Roma, na kojima je rađena anketa nije validan pokazatelj stanja njihove socijalne i zdravstvene zaštite.

Prema ispitivanju drugih NVO smatra se da gotovo 90 % Roma na području ovog kantona nije zbrinuto, a da bi se sprovelo detaljnije istraživanje i pomoglo što većem broju Romske populacije, potreban je veći angažmna šire društvene zajednice.

Priredio(la): S.M.