TUZLARIJE - BILTEN TK

24.01.2011.
Koncesionari u TK duguju više od šest miliona KM
Tri najveća dužnika po osnovu koncesija na području Tuzlanskog kantona su rudnici “Kreka” i Đurđevik” i njihov dug prema budžetu je oko šest miliona KM. Među najveće dužnike svrstava se i donedavno državno preduzeće “Vijenac”, koje je privatizovano s oko 400 hiljada KM i dva koncesionara “Tuzla putevi” i “Tuzla kvarc” koji zajedno duguju oko 100 hiljada KM.

Svoje obaveze o koncesijama u potpunosti je izmirilo devet koncesionara, među koje se svrstao Rudnik Mrkog uglja "Banovići", ističe Zdravko Lugonjić, zamjenik predsjednika Komisije za koncesije TK-a.

Prema izvještaju Komisije za koncesije u Tuzlanskom kantonu je u prošloj godini bilo zaključeno 26 ugovora. Po osnovu koncesije u budžet je do kraja prošle godine uplaćeno oko dva milona 896 hiljada KM. Prema izvještaju Ureda za reviziju Tuzlanski i Unsko-sanski kanton imaju urađene dokumente o dodjeli koncesije, dok ostalih osam kantona to nema.

“Prema izvještaju Federalne revizije koja je utvrdila analizu učinaka upravljanja koncesijama na području Federacije BiH oko milion i 900 hiljada KM uplaćeno je za koncesije u 2009.”, navodi Lugonjić.

On ističe i da su Tuzlanski, Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton među vodećima kada je u pitanju uplata koncesija, a da najmanje uplata ima Posavski kanton.(Fena)