TUZLARIJE - BILTEN TK

21.01.2011.
Kantonalna uprave za inspekcijske poslove TK
Pojačana kontrola zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovinama


U skladu sa Programom rada Vlade TK i Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, a u cilju poštivanja zakonske regulative i zaštite domaće proizvodnje, kantonalni tržišno-turistički inspektori će od 22.01.2011.godine vršiti pojačani nadzor nad poštivanjem odredbi člana 13. stav 1. i 2. Zakona o unutrašnjoj trgovini („Sl. novine FBiH“ broj:40/10) i tom prilikom kontrolisati da li su trgovci, koji obavljaju djelatnost u trgovačkim objektima (lancima) namijenjenim za trgovinu različitih robnih grupa prehrambenih i neprehrambenih proizvoda površine 1000 m2 i više od 1000 m2 prije otpočinjanja rada, odnosno stupanja na snagu ove odredbe, pribavili saglasnost Ministarstva kojom se utvrđuje ispunjenje uvjeta vezano za zastupljenost domaćih prehrambenih proizvoda u objektu, odnosno da li posjeduje odgovarajuću pisanu izjavu o obaveznoj zastupljenosti domaćih prehrambenih proizvoda u visini od najmanje 50% u asortimanu robe prisutne u objektu.

Takođe, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će zahtijevati od gore spomenutih trgovaca da svakog mjeseca u pisanoj formi dostavljaju podatke o obaveznoj zastupljenosti domaćih prehrambenih proizvoda u visini od najmanje 50% u asortimanu roba prisutnih u objektu.
Podaci moraju biti usaglašeni sa validnom knjigovodstvenom dokumentacijom koju su dužni voditi trgovci i koju su dužni predočiti na uvid u momentu kontrole tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a.

Svi subjekti nadzora koji ovo saopštenje ne prihvate kao edukativnu i preventivnu mjeru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK bit će izloženi nepotrebnoj kontroli i nepotrebnom pregledu knjigovodstvene dokumentacije, a u većini slučajeva i nepotrebnom popisu roba u objektu odnosno nepotrebnoj inventuri.
Takođe, svi subjekti nadzora koji ne prihvate ovo upozorenje kao preventivno djelovanje i ne postupe po istom bit će sankcionisani novčanom kaznom po članu 64. stav 1. tačka d. u iznosu od 2.000 do 10.000 KM za pravno lice, kao i novčanom kaznom od 300 do 1.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.200 KM zbog nepoštivanja člana 13. Zakona o unutrašnjoj trgovini bit će kažnjen i trgovac fizičko lice.
Takođe, obavještavamo trgovce da će tržišno-turistička inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a od 22.01.2011.godine vršiti pojačani nadzor nad poštivanjem odredbi člana 11. tačka 7. Zakona o unutrašnjoj trgovini („Sl. novine FBiH“ broj:40/10), a koji se odnosi na formiranje i isticanje cijena robe koja je stavljena u promet u domaćoj valuti u apoenima novčanica koje su u opticaju u BiH kao i izdavanja računa za prodatu robu.
Svi trgovci koji ovo saopštenje za javnost ne shvate ozbiljno i ne otklone nedostatke vezane za član 11. tačka 7. Zakona o unutrašnjoj trgovini („Sl. novine FBiH“ broj:40/10) bit će sankcionisani po članu 63. stav 1. tačka b. novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 15.000 KM trgovac pravno lice, kao i novčanom kaznom od 400 do 2.000 KM odgovorno lice u pravnom licu.
Novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1.500 KM zbog nepoštivanja odredbi člana 11. tačka 7. Zakona o unutrašnjoj trgovini („Sl. novine FBiH“ broj:40/10) bit će kažnjen i trgovac fizičko lice.

Nakon ovog saopštenja kojeg trgovci trebaju da prihvate kao edukativnu i preventivnu mjeru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK tržišno-turistički inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK će na terenu djelovati isključivo represivno.


Direktor:
mr.sc.Besim Duraković, dipl.oec.