TUZLARIJE - BILTEN TK

29.01.2011.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK
Bez dozvole se poljoprivredno zemljište ne može koristiti u nepoljoprivredne svrhe


Dana 18.08.2009.godine stupio je na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu, objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“ broj: 52/09 kojim je, u članovima od 47. do 57. u odnosu na do tada važeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu, bitno drugačije regulisana oblast promjene namjene poljoprivrednog zemljišta.

Naime, u članu 50. stav 1. pomenutog Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano je, između ostalog, da se poljoprivredno zemljište ne može koristiti u nepoljoprivredne svrhe ako nije pribavljena poljoprivredna saglasnost na osnovu ovog Zakona, dok je u stavu 2. propisano da organ nadležan za poslove prostornog uređenja izdaje urbanističku saglasnost nakon pribavljene poljoprivredne saglasnosti po službenoj dužnosti.

Takođe, u stavu 3. pomenutog člana je propisano da investitor, uz zahtjev za izdavanje poljoprivredne saglasnosti, nadležnom organu između ostale dokumentacije dostavlja i Zapisnik poljoprivrednog inspektora o postojećem stanju u pogledu načina korištenja poljoprivrednog zemljišta za koje se traži saglasnost.

Navedena obaveza dostavljanja pomenutog Zapisnika propisana je i u članu 8. stav 3. alineja 3. važećeg Zakona o promjeni namjene poljoprivrednog zemljišta („Sl.novine TK“, broj: 10/10).
Osim toga, u članu 37. pomenutog Zakona propisano je da su pravna lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom na zemljištu, fizička lica koja su vlasnici zemljišta i drugi korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni poljoprivredno zemljište koristiti i obrađivati na način propisan ovim Zakonom (stav 1.), te da vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta moraju da ga koriste na način koji najviše odgovara prirodnim osobinama zemljišta i postojećim privredno-ekonomskim i agrotehničkim uvjetima, te poljoprivrednu proizvodnju prilagoditi ekološkim standardima i standardima za zemljište (stav 2.).

Za sve subjekte nadzora tj. pravna i fizička lica, koja ne poštuju navedenu zakonsku proceduru i otpočnu korištenje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe bez prethodno pribavljenje poljoprivredne saglasnosti, pomenutim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisana je novčana kazna za prekršaj i to: pravnom licu u rasponu od 10.000, 00 KM do 15.000, 00 KM, odgovornom licu u pravnom licu u rasponu od 1.000, 00 KM do 2.000, 00 KM a za pojedince-fizička lica u rasponu od 500, 00 KM do 1.500, 00 KM.

Takođe, ukoliko pravno lice ne koristi poljoprivredno zemljište za poljoprivrednu proizvodnju (osim u slučajevima i pod uvjetima utvrđenim ovim Zakonom iz člana 37.) pomenutim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisana je novčana kazna za prekršaj i to: pravnom licu u rasponu od 5.000, 00 KM do 10.000, 00 KM a odgovornom licu u pravnom licu u rasponu od 500, 00 KM do 2.000, 00 KM, a ukoliko fizičko lice ne koristi i ne obrađuje poljoprivredno zemljište na način propisan iz člana 37. stav 2. ovog Zakona, propisana je novčana kazna za prekršaj u rasponu od 500, 00 KM do 1.500, 00 KM.

U cilju obezbjeđenja provođenja pomenutih odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu a radi zaštite poljoprivrednog zemljišta kao prirodnog bogatstva i dobra od općeg interesa za Federaciju BiH, a uzimajući u obzir i činjenicu da se na terenu, prema našim saznanjima, ne poštuje pomenuta zakonska regulativa te da pravna i fizička lica i dalje počinju sa korištenjem poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe bez prethodno izdate poljoprivredne saglasnosti, odnosno isti ne koriste poljoprivredno zemljište u skladu sa članom 37. navedenog Zakona Kantonalni poljoprivredni inspektori će u buduće, kontinuirano sve prekršioce koji počine navedeni prekršaj sankcionisati putem izdavanja prekršajnih naloga i izricanja novčanih kazni za učinjeni prekršaj i to pravnom licu u iznosu od 5.000, 00 KM odnosno 10.000, 00 KM, odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 500, 00 KM odnosno 1.000, 00 KM (u zavisnosti od vrste prekršaja) a fizičkom licu u iznosu od 500, 00 KM.

Ovo saopštenje za javnost subjekti nadzora treba da dožive i kao edukativno i preventivno djelovanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a a takođe i kao posljednje upozorenje da se od strane ove Uprave neće tolerisati navedeni prekršaji, jer će Kantonalni poljoprivredni inspektori u svim ovakvim slučajevima djelovati represivno.

Više podataka možete naći na web stranici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a (www.kuiptk.ba).