TUZLARIJE - BILTEN TK

04.02.2011.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu policijskog komesara i MUP-a TK


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za period septembar-novembar 2010. godine.



U Izvještaju je navedeno je da Policijski komesar u posmatranom periodu poduzeo značajne aktivnosti na unapređenju saradnje sa agencijama za provođenje zakona i predstavnicima međunarodnih policijskih snaga. U cilju podizanja efikasnosti Uprave policije Policijski komesar je sačinio Prijedlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona kojim se predviđa reorganizacija Sektora kriminalističke policije, formiranje jedinice za obezbjeđenje ličnosti i objekata i obezbjeđenja pritvora, Jedinice za sigurnost saobraćaja i kriminaliteta te reorganizacije Policijske uprave Tuzla. Stručno osposobljavanje službenika policije vršeno je kroz upućivanje na specijalističke kurseve i stručne seminare u organizaciji Policijske akademije Federalnog MUP-a, Ministarstva sigurnosti BiH, ICITAP-a i EUPM-a.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila prijedlog godišnje ocjene 5 za rad Policijskog komesara za 2010. godinu, a koji su dali Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Usvojen Izvještaj o radu MUP-a

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojla Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za 2010. godinu.
Aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u 2010. godini odvijale su se u izuzetno složenoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini u uslovima globalne finansijske krize. Zbog toga nisu realizovani planovi opremanja i kapitalne investicije koje su bile zacrtane Godišnjim programom rada. Bez obzira na to nije obustavljen niti jedan planirani ili započeti projekat, a neki od projekata su intenzivirani, kao što je uspostavljanje elektronskog vođenja i obrade podataka, projekat razmjene podataka između policijskih tijela i tužilaštva u BiH, biometrijski pasoši, registracija vozila i drugi projekti čiji je cilj približavanje naše zemlje Evropskoj uniji.
Kada je u pitanju stanje sigurnosti u prošloj godini nadležnim tužilaštvima su podnesena 4.322 izvještaja o izvršenju krivičnog djela, protiv 4.999 učinilaca što je u odnosu na 2009. godinu za 314 izvještaja ili 7, 83% više, dok je broj počinilaca za 114 odnosno 2, 23% manji.
Ukupno je počinjeno 4. 703 krivičnih djela što je za 239 krivičnih djela ili 5, 35% više u odnosu na prethodnu godinu.
Otkrivenost krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu je 59, 51% dok je procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela 75, 53%.
U prošloj godini evidentirana su 442 krivična djela koja su počinila maloljetna lica, što je za 17 krivičnih djela odnosno 3, 71% manje u odnosu na 2009. godinu.
Realizujući planirane i vanredne zadatke iz djelokruga rada u toku 2010. godine organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona evidentirano je ukupno 2. 701 događaj u kojem je došlo do narušavanja javnog reda i mira.
U oblasti sigurnosti saobraćaja zbog učinjenih krivičnih djela podneseno je 157 izvješaja što je u odnosu na prethodnu godinu više za 11 izvještaja ili 7, 5%. Zbog učinjenih prekrašaja u saobraćaju općinskim sudovima za prekršaje podnesena su ukupno 1 894 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, što je više za 193 zahtjeva ili 11, 3% više u odnosu na 2009. godinu.
U prošloj godini na području Tuzlanskog kantona dogodilo se 5. 146 saobraćajnih nezgoda što je manje za 325 nezgoda odnosno 5, 9% u odnosu na prethodnu godinu. U saobraćajnim nezgodama stradala su 1. 704 lica što je u odnosu na 2009. godinu manje za 58 lica ili 3, 3%. U 29 saobraćajnih nezgoda smrtno su stradala 33 lica što je u odnosu na prethodnu godinu za 7 lica manje.