TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2011.
Vlada TK
Održan sastanak posvećen sigurnosti hrane

U Uredu Premijera Tuzlanskog kantona danas je održan sastanak posvećen realizaciji Projekta podrške institucijama u Bosni i Hercegovini u ispunjavanju zahtjeva ocjene usklađenosti u oblasti sigurnosti hrane, a kojeg provodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku švedske organizacije Sida.



Predstavnik ovog Ministarstva Marijo Perc i jedan od vodećih svjetskih eksperata iz oblasti sigurnosti hrane dr. Stuart Slorach upoznali su premijera Tuzlanskog kantona o ovom Projektu i saradnji koja je uspostavljena sa relevantnim institucijama u Tuzlanskom kantonu.

Naglašeno je da država Bosna i Hercegovina već nekoliko godina ima zakone koji regulišu ovu oblast ali se nažalost nije dovoljno uradilo u procesu donošenja podzakonskih akata i funkcionalnom uspostavljanju nadležnih agencija.

S obzirom na vrlo dobru saradnju uspostavljenu sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove, Zavodom za javno zdravstvo i Zavodom za veterinarstvo Tuzlanskog kantona gosti su istakli da očekuju mnogo bolje rezultate u okviru ovog Projekta na nižim nivoima vlasti.

„U Tuzlanskom kantonu smo naišli na izuzetnu saradnju i spremnost institucija da rade u cilju ispunjavanja zahtjeva ocjene usklađenosti u oblasti sigurnosti hrane. Vjerujemo da na primjeru ovog Kantona drugima možemo pokazati na koji način trebamo raditi kako bismo uspostavili funkcionalan sistem kontrole koji je jedan od preduslova na našem putu približavanja Evropskoj uniji i članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Ove institucije trebaju podršku Vlade i mi očekujemo da ćete podržati njihovu akreditaciju ali i inicirati potrebu bržeg rješavanja ovih pitanja na višim nivima vlasti“ istakao je gospodin Perc.

Direktori kantonalnih institucija za javno zdravstvo, inspekcije i veterinarstvo, koji su prisustvovali današnjem sastanku istakli su da su u završnoj fazi akreditacije, da imaju kapacitete da realizuju ovaj Projekat te da vjeruju da će kao i u proteklim godinama imati podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Premijer Mujić je naglasio da je Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala važnost akreditacije i uvođenja evropskih standarda, te je u tom pravcu proteklih godina izdvojila značajna sredstva za certificiranje privredni subjekata sa podrčju Tuzlanskog kantona.

„Sigurno je da je pitanje sigurnosti zdravlja ljudi i životinja odnosno sigurnosti hrane od posebnog značaja za naše građane i vjerujem da ćemo, uprkos ekonomskim problemima kojima su opterećeni budžeti na svim nivoima, pronaći model da korak po korak realizujemo ovaj projekat na području Tuzlanskog kantona. Znajući kapacitete institucija koje su uključene u ovaj proces siguran sam da ćemo u tome uspjeti“ istakao je premijer Mujić.
Na kraju je naglašeno očekivanje da će doći do ubrzanja ovih aktivnosti na nivou države jer će samo na taj način biti postignut potpuni efekat odnosno cilj ovog projekta.

Odjeljenje za informisanje