TUZLARIJE - BILTEN TK

18.02.2011.
Novi koncept zajedničkog rješavanja problema


Svjesni problema maloljetničke delinkvencije, te nedostatka adekvatnih ustanova odgojno-popravnog karaktera za smještaj maloljetnih počinitelja krivičnih djela, na inicijativu predstavnika lokalnih vlasti danas su se u prostorijama općine Doboj Istok sa domaćinima sastali predstavnici Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, Općine Tuzla i Kantonalnog tužilaštva TK. Tema sastanka bila je konkretizacija ideje realizacije izgradnje odgojno-popravnog doma za maloljetnike.



Kako je naveo načelnik Općine Doboj Istok, Mehmed Mehinović, „Općina ima resurse, ali i potrebu da se u ovoj lokalnoj zajednici realizira projekt koji je od neizmjerne važnosti za cijeli Kanton, pa i Federaciju BiH. Naša je želja da ponudimo mogućnosti i rješenja, te da zajedno sa drugim zainteresiranim institucijama radimo na poboljšanju standarda i uopšte kvaliteta života.“
Naime, izgradnjom odgojno-popravnog doma za maloljetnike u sklopu kompleksa „Duje“, Doboj Istok bi dobio ne samo jednu ustanovu od koje će zavisiti rješavanje i sankcioniranje maloljetničke delinkvencije, nego bi se zahvaljujući tom objektu stvorili uslovi za zapošljavanje stanovnika iz ove lokalne zajednice, a posebno mladih ljudi sa visokom stručnom spremom. Pozitivan učinak bio bi usmjeren i na indirektno zapošljavanje stanovnika koji bi doprinijeli izgradnji, održavanju, snabdijevanju namirnicama i drugim djelatnostima koje bi se odvijale oko ovakve ustanove.
Zanimljivo je da Doboj Istok ne bi bio prva lokalna zajednica u kojoj egzistira jedna ovakva ustanova. U Orašju je već u proljeće 2010. godine počeo sa radom odgojno-popravni dom za maloljetnike sa kapacitetom od 50 korisnika, a uticaj na razvoj lokalne zajednice je vidljiv i izuzetno pozitivan.

„Tuzla, Sarajevo, Zenica i Foča, su gradovi koji već dugi niz godina u svojim užim jezgrama grada imaju zatvore i zatvorske jedinice. Istovremeno to je i prilika da se u centrima grada u okviru ovih institucija dobiju i privredni subjekti, odnosno pokrenu određeni proizvodni programi.“ Istakao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Ova ideja podrazumijeva izgradnju odgojno-popravnog doma za mlađe maloljetnike, te se u ovoj ustanovi ne bi nalazili stariji maloljetnici koji su osuđeni za teža krivična djela. Za sankcioniranje ovakvih počinitelja zaduženo je Odjeljenje za maloljetnički kriminalitet, Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

Drago mi je da smo danas ovdje i da možemo ovim sastankom otvoriti buduću dugoročnu saradnju između naših kantona. Mi smo jako zainteresirani za ovu ideju i inicijativu koja dolazi i Tuzlanskog kantona i općine Doboj Istok, i ovom prilikom želimo poslati signal svima koji su „spavali“ u proteklom periodu, jer mi ne možemo gledati kriminalce kako se slobodno šetaju, te smo spremni i našim sredstvima pomoći u rješavanju ovog problema, koji možda i nije naša direktna nadležnost“ istakao je Premijer Sarajevskog kantona Fikret Musić.

U svom obraćanju prisutnim, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je istakao „Mi smo sa našim radom počeli prije evo sedam dana i drago mi je da osim teških tema o kojima sam razgovarao, već drugi puta prisustvujem razvojnim projektima. Prvi je bio primopredaja kasarne u Tuzli Univerzitetu u Tuzli, a drugi je evo ova inicijativa izgradnje institucije odgojno – popravnog karaktera. S druge strane drago mi je da vidim da se razbijaju određeni stereotipi. Naš zajednički cilj u svemu jeste da vratimo sigurnost na ulice naših gradova“.

Kantoni su osnivanjem Disciplinskih centara ispunili svoju nadležnost, ali je potrebno riješiti i ovu vrstu problema. Disciplinski centri su namjenjeni resocijalizaciji manje problematičnih i mlađih maloljetnika, a mi već danas imamo probleme sa maloljetnicima počiniocima teških krivičnih djela ili višestrukim povratnicima u vršenju krivičnih djela koje moramo rješavati, istaknuto je na današnjem sastanku.

„Iako nije naša direktna nadležnost mi evo konkretno tražimo rješenja za probleme, a ovakve inicijative su put za povećanje standarda, sigurnosti i sveukupnog kvaliteta života“ na kraju je izjavio premijer Čaušević.

Bitno je napomenuti da će se nakon ovog sastanka nastaviti aktivnosti oko određivanja nadležnosti Federacije BiH u ovom projektu, te obaveza oko pronalaženja finansijskih sredstava za realizaciju projekta.
Osim premijera Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, načelnika općina Tuzla i Doboj Istok, današnjem sastanku prisustvovali su i ministar pravosuđa i uprave TK Alen Taletović, glavni tužilac Tuzlanskog kantona Šesenam Ćosić, ministrica pravosuđa i uprave Kantona Sarajevo Dijana Tabori, te drugi saradnici.

Odjeljenje za informisanje