TUZLARIJE - BILTEN TK

24.02.2011.
Premijer i ministar industrije na sjednici UO Komore


Fabrika cementa d.d. Lukavac bila je domaćin VI sjednice Upravnog odbora Kantonalne privredne komore Tuzla. Sjednica nije značajna samo po temama koje su obrađivali članovi ovog komorskog tijela nego i zbog činjenice da je predstavljala prvu potvrdu, već izraženog opredjeljenja nove Vlade Tuzlanskog kantona, da se kvalitetnije i izraženije uključi u oporavak privrede na ovom području. Prva je ovo naznaka da će i privrednici okupljeni u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla kao krovnoj insituciji privrede u Vlada TK imati značajnog partnera.

Sjednici Upravnog odbora Kantonalne privredne komore Tuzla prisustvovali su i Sead Čaušević premijer Tuzlanskog kantona i Željko Knežiček, ministar za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi TK.

Firme čiji predstavnici čine Upravni odbor Kantonalne privredne komore Tuzla u rotaciji su domaćini sjednica ovog komorskog tijela. Fabrika cementa d.d. Lukavac bila je domaćin VI redovne sjednice Upravnog odbora Komore kojem je prisustvovao i Sead Čaušević premijer Tuzlanskog kantona. Interesovanje premijera Čauševića za informacije koje govore o stanju privrede na području Tuzlanskog kantona iskoristili su članovi UO da upoznaju premijera o temama koje su obrađene na prethodnoj sjednici a Izet Imamović, direktor Fabrike cementa Lukavac je prezentovao poslovne aktivnosti sve uspješnije Fabrike cementa.

Premijer Čaušević bio je zainteresovan za dinamiku održavanja sjednica i aktivnosti koje poduzimaju članovi ovog komorskog tijela.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da učestvujem u radu UO Kantonalne privredne komore Tuzla. Želim istači da mi u Vladi, kada je u pitanju ostvarivanje zacrtanih privrednih zadataka, ozbiljno računamo na Komoru kao značajnu privrednu asocijaciju“, istakao je premijer Čaušević.

Kada je u pitanju program nove Vlade značajno je reći da je podijeljen na strategije razvoja TK, razvoja zapošljavanja i razvoja poljoprivrede. Premijer u realizaciji ovih strategija očekuje učešće Komore:

„Smatram da uz novo ministarstvo, koje će nositi naziv Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo, uz sve ostale koji su spremni da se uključe u naš projekat, značajnu ulogu ima i Komora u realizaciji Vladinih prioritetnih programa razvoja TK“.

Naglašeno je ranije da se pomenuti programi odnose na otvaranje radnih mjesta i stvaranje uslova za značajniji iskorak u privrednom razvoju Tuzlanskog kantona, ne zanemarujući tu ulogu i fondova međunarodne zajednice uz čiju pomoć se može računati na realizovanje dijela predviđenih projekata i otvaranje perspektiva za priliv stranog kapitala.

„Privreda, privredni razvoj, zapošljavanje, prioriteti su nove Vlade TK. Bez zdrave privrede nema kvalitetnog rješenja socijalnih programa, zdravstva, školstva i svega ostalog“, zaključio je premijer Čaušević.

Članovi UO Komore su na 6. sjednici, razmotrili i usvojili Izvještaj o rezultatima finansijsko-materijalnog poslovanja Kantonalne privredne komore Tuzla za 2010. godinu, Informaciju o stanju i perspektivama industrije tekstila, kože i obuće na Tuzlanskom kantonu te Informaciju o stanju drvoprerađivačke industrije na području Tuzlanskog kantona sa prijedlogom mjera. Nakon rasprave o navedenim informacijama, usvojeni su zaključci koji će na razmatranje biti dostavljeni Vladi Tuzlanskog kantona. (kpktz.ba)