TUZLARIJE - BILTEN TK

23.02.2011.
MONKS - Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja TK
Nema prepreka za potpisivanje Aneksa kolektivnog ugovora


U Kabinetu ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog Kantona, prof.dr. Nađe Avdibašić - Vukadinović, održan je prvi radni sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Tuzlanskog Kantona, kao prvi u nizu, ranije najavljenih javnih dijaloga sa predstavnicima vladinog i nevladinog sektora, u pogledu prikupljanja podataka o inicijalnom stanju u oblasti obrazovanja, tim prije što postoji obaveza prema sindikatima obzirom da je Aneks kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja istekao 31.12.2010. godine.



Na današnjem sastanku razgovarano je o produženju ugovora kako bi bila omogućena nesmetana osnovna primanja uposlenih u osnovnom obrazovanju, koja je u uslovima budžetskog deficita Vlada Tuzlanskog Kantona zamislila da osigura kroz budžetske mjere i politiku, a u cilju osiguravanja stabilnosti i likvidnosti Budžeta.

Kroz Nacrt Budžeta predviđen je isti vid davanja koji je podrazumjevao aneks ugovora na prošlogodišnjem nivou, tako da nema prepreka za potpisivanje Aneksa od strane Vlade i samostalnih sindikata za 2011. godinu, što znači osnovicu za plaću u iznosu od 390, 00 KM, topli obrok od 7, 00 KM i 400, 00 KM za regres, te jubilarne nagrade i druge vidove ličnih primanja na nivou prošlogodišnjih.



Predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Tuzlanskog Kantona su iskazali razumjevanje za Vladine prijedloge čiji su prioriteti stabiliziranje Budžeta narušenog u prethodnom periodu i u tom kontekstu, iskazali su da u ovom momentu ne očekuju povećanje ličnih primanja, ali da očekuju usklađivanje shodno kretanjima u društvu u cjelini.

Između ostalog, danas je razgovarano i o započetim reformama koje su iskazane kroz promjene u nastavnim planovima i programima, poboljšanju Pedagoških standarda, nastanku i transformaciji osmogodišnje u devetogodišnju osnovnu školu, kao i namjerama spram zacrtanih prioriteta Vlade i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog Kantona da se započne sa procesom prenošenja nadležnosti upravljanja i finansiranja u osnovnom obrazovanju sa Kantona na općine, a sve u skladu sa Zakonom o principima djelovanja u lokalnoj samoupravi.

Poslije održanog sastanka sa Samostalnim sindikatom srednjeg obrazovanja i odgoja Tuzlanskog Kantona, koji će se održati već sutra, bit će stvoreni svi uslovi za potpisivanje Aneksa kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja između Vlade Tuzlanskog Kantona i predstavnika samostalnih sindikata u obrazovanju.


MINISTARSTVO OBRAZOVANJA,
NAUKE, KULTURE I SPORTA TK