TUZLARIJE - BILTEN TK

24.02.2011.
MONKS - Samostalni sindikat srednjeg obrazovanja
Sindikat prihvatio osnovicu za plaću na prošlogodišnjem nivou


Danas je u kabinetu ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta održan prvi radni sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja TK. Saopštenje MONKS-a u nastavku prenosimo u cijelosti:


U Kabinetu ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog Kantona, prof.dr. Nađe Avdibašić- Vukadinović, kako je ranije najavljeno, održan je prvi radni sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja Tuzlanskog Kantona. Na današnjem sastanku razgovarano je o produženju ugovora kako bi bila omogućena nesmetana osnovna primanja uposlenih u srednjem obrazovanju, koja je u uslovima budžetskog deficita Vlada Tuzlanskog Kantona zamislila da osigura kroz budžetske mjere i politiku, a u cilju osiguravanja stabilnosti i likvidnosti Budžeta.



Kroz Nacrt Budžeta predviđen je isti vid davanja koji je podrazumjevao aneks ugovora na prošlogodišnjem nivou, tako da nema prepreka za potpisivanje Aneksa od strane Vlade i samostalnih sindikata za 2011. godinu, što znači osnovicu za plaću u iznosu od 390, 00 KM, topli obrok od 7, 00 KM i 400, 00 KM za regres, te jubilarne nagrade i druge vidove ličnih primanja na nivou prošlogodišnjih, kako je ranije definisano i sa predstavnicima Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja.

Predstavnici Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja Tuzlanskog Kantona iskazali su razumjevanje za Vladine prijedloge čiji su prioriteti stabiliziranje Budžeta narušenog u prethodnom periodu i u tom kontekstu, iskazali su da u ovom momentu ne očekuju povećanje ličnih primanja, ali da očekuju usklađivanje shodno kretanjima u društvu u cjelini.

Između ostalog, danas je razgovarano i o unaprijeđenju i razvijanju partnerskih odnosa kroz donošenje Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju. Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, prof.dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović, ovom prilikom iskazala je svoje zalaganje da se pomenuti Zakon prioritetno, krajem marta i početkom aprila stavi u skupštinsku proceduru, kako bi se moglo pristupiti i izradi novih podzakonskih akata i usavršavanju postojećih, na zadovoljstvo svih uposlenih u srednem obrazovanju.

Poslije danas održanog sastanka sa Samostalnim sindikatom srednjeg obrazovanja i odgoja Tuzlanskog Kantona, stvoreni su svi uslovi za potpisivanje Aneksa kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja između Vlade Tuzlanskog Kantona i predstavnika samostalnih sindikata u obrazovanju.

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA,
NAUKE, KULTURE I SPORTA TK