TUZLARIJE - BILTEN TK

04.03.2011.
MUP TK - saopštenje za javnost
Zabrinjavajuće povećanje broja napada na službenike policije


Kao posljedica strateški orjentisane policije MUP TK-a u borbi protiv svih oblika kriminala, kao i blage kaznene politike, došlo je do zabrinjavajućeg povećanja broja napada na službenike policije. Samo u mjesecu februaru tekuće godine, na području Tuzlanskog kantona, zabilježena su tri takva napada (Tuzla, Gradačac i Živinice), u kojima su tri službenika policije prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, zadobila povrede različitog karaktera.

U posljednjem događaju, zabilježenom 27.02.2011. godine oko 23:00 sata u ulici Modračka u Živinicama, verbalno i fizički su napadnuta dva službenika policije. Ovom prilikom, jedan od službenika policije bio je i životno ugrožen, pri pokušaju gušenja od strane jedne osobe, nakon čega je bio primoran na upotrebu vatrenog oružja.

Učinioci ovog krivičnog djela - napada na policiju, uglavnom su već od ranije poznati, bilo kao povratnici ili kao višestruki povratnici u izvršenju teških krivičnih djela: ugrožavanje opće sigurnosti, razbojništva, nanošenje teških tjelesnih povreda i slično, što ukazuje da penološki tretmani i visina do sada izrečenih krivično-pravnih sankcije nisu ispunile efekte specijalne prevencije.

Očito da blaga kaznena politika i dugotrajno vođenje sudskog postupka, ne doprinose nikakvoj pouci niti poruci učiniteljima krivičnih djela, nego naprotiv, stimulišu nove napade, čime se policija dovodi u nezavidan položaj. Ovakav razvoj događaja, sigurno zahtjeva brz i efikasan postupak pred pravosudnim organima i strožije kažnjavanje svih oblika napada na policijske službenike i druga ovlaštena službena lica, jer se u suprotnom, može očekivati da se situacija pogorša.

S ciljem postizanja veće sigurnosti i građana i policije, želim ohrabriti zakonit i profesionalan način upotrebe svih policijskih ovlaštenja, te od policije Tuzlanskog kantona očekujem da predano i profesionalno služe građanima, i to prije svega, kroz proaktivan rad, s jasnom vizijom i vrijednostima, kojih se trebaju pridržavati u obavljanju policijskog posla.

(muptk)