TUZLARIJE - BILTEN TK

04.03.2011.
Mjera Vlade TK za održavanje likvidnosti Budžeta
Omogućeno korištenje vlastitih i namjenskih sredstava


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o dospjelim obavezama Budžeta Tuzlanskog kantona na dan 21.02.2011. godine sa prijedlogom načina izvršenja obaveza po prioritetima. Kako se navodi u Informaciji, Budžet Tuzlanskog kantona na dan 21.02.2011. godine ima 23.094.432, 95 KM dospjelih, a neplaćenih obaveza, pri čemu se najveći dio odnosi na obaveze prenesene iz 2010. godine, a dio obaveza je iz perioda januar - februar 2011. godine.



Vlada Tuzlanskog kantona je Ministarstvu finansija omogućila korištenje vlastitih i namjenskih sredstava u svrhu održanja likvidnosti Tuzlanskog kantona. Ovakvo rješenje se pokazalo kao jedan od boljih načina prevazlaženja trenutne situacije Budžeta Tuzlanskog kantona. Svi problem nelikvidnosti došli su zbog nerelizacije kredita po Stend By aranžmanu sa MMF-om, pri čemu se mora napomenuti da je Ministarstvo finansija poduzelo sve neophodne korake i procedure za realizaciju pomenutog aranžmana.

S obzirom na situaciju Ministarstvo finansija predložilo je Vladi Tuzlanskog kantona da u cilju održavanja likvidnosti Tuzlanskog kantona omogući i dalje korištenje vlastitih i namjenskih sredstava, ali samo za neangažovana sredstva, tj. da korištenje ovih sredstava ne dovodi u pitanje izvršenje obaveza iz vlastitih i namjenskih sredstava. Na ovaj način bi se stabilizirao Budžet Tuzlanskog kantona do perioda realizacije aranžmana sa MMF-om, odnosno do nekog drugog rješenja koje će uticati na stanje Budžeta Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje