TUZLARIJE - BILTEN TK

15.03.2011.
Međunarodni dan socijalnog rada
Saopštenje i čestitka ministra za rad i socijalnu politiku


Socijalni radnici širom svijeta 15. mart obilježavaju kao Međunarodni dan socijalnog rada. Ovaj događaj, u skladu sa odlukom Međunarodne federacije socijalnog rada (IFSW), obilježava se svake godine trećeg utorka u martu, a usmjerava se na doprinose socijalnog rada društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi sa socijalnim izazovima širom svijeta.

Moto pod kojim se obilježava Međunarodni dana socijalnog rada 2011. godine je «Glas socijalnog rada kao odgovor na globalnu krizu: Zajedno razvijamo plan».

Socijalni radnici svakodnevno daju odgovore na individualne i porodične krize – otvaraju vrata korisnicima usluga i nude rješenja za široki spektar problema. Socijalni radnici su također vješti i u analiziranju okvira socijalnih uvjeta i znaju kako ih promijeniti da bi potaknuli dostojanstveniji život za sve ljude, u svim zajednicama.

U očekivanju da nastavimo zajedno i u partnerstvu da radimo na kreiranju povoljnijih uslova za unapređenje položaja socijalnog rada i socijalne zaštite, svim socijalnim radnicima i zaposlenicima u ustanovama i organizacijama socijalne zaštite, u nevladinim organizacijama i volonterima, koji svojim izuzetno humanim i profesionalnim radom doprinose unapređenju socijalne zaštite i stvaranju uslova za dostojanstveniji život građana, čestitam Međunarodni dan socijalnog rada.

M I N I S T A R
Sead Hasić, dipl. scr.