TUZLARIJE - BILTEN TK

14.03.2011.
Održan radni sastanak
Kantonalni Budžet opterećen akumuliranim deficitom
Ove godine ništa od izgradnje stadiona ˝Tušanj˝

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, sa saradnicima, primio je danas u radnu posjetu premijera premijera i članove Vlade Tuzlanskog kantona.



Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević sa ministrima Vlade TK ima namjeru obići načelnike općina Tuzlanskog kantona kako bi čuli mišljenja i prijedloge prije usvajanja Budžeta Vlade Tuzlanskog kantona.

Radni sastanak protekao je u srdačnoj atmosferi u kojoj su se predstavnici Općine Tuzla i Vlade TK složili da trebaju udružiti snage u cilju poboljšanja života građana u Tuzli odnosno Tuzlanskom kantonu.

Nakon dobrodošlice premijeru TK Seadu Čauševiću te prisutnim ministrima, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović prešao je na radni dio sastanka predlažući da se prilikom usvajanja kantonalnog budžeta ima u vidu ravnopravnost građana Tuzle sa ostalim dijelovima Tuzlanskog kantona kao i Tuzlanskog kantona sa Federacijom Bosne i Hercegovine, misleći prije svega na neravnomijernu raspodijelu PDV-a po općinama. Redovno ubiranje od koncesija, plaćanje od strane JP Elektroprivreda BiH na ime ekološke naknade, također su bili na načelnikovom spisku prioriteta kao i sala za tjelesni odgoj za OŠ „Sjenjak“, Muzej sjeveroistočne Bosne, saniranje Međunarodne galerije portreta Tuzla, podrška trenažnim procesima te pomoć nezaposlenim mladim ljudima. Načelnik Imamović traži da im se omogući volontiranje bez kojeg ne mogu zasnovati radni odnos.



Nakon što je saslušao Imamovića, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević rekao je da kao premijer Vlade TK nema namjeru da se vraća nazad nego će nastojati da se ide naprijed koliko to realne mogućnosti dozvoljavaju. Mišljenja je da treba napraviti sinergiju sa svim općinama TK, evidentirati probleme, te prema prioritetim tražiti rješenja.
Prema riječima premijera TK Čauševića, problem nezaposlenosti bi trebao biti broj jedan, a slaže se da se treba pozabaviti i sa zakonima o koncesijama, plaćama, raspodjeli PDV-a kao i plaćanjem naknada za zagađenje zraka.

Složio se sa načelnikom da sve pobrojano treba našem gradu ali kada će se šta moći uraditi teško je reći. Naglasio je da je Budžet TK u teškoj situaciju s obzirom da ima akumuliran deficit ali će svakako imati u vidu sve što je navedeno.



Prema procjeni premijera TK, bez obzira što podržava izgradnju stadiona „Tušanj“ ove godine se za stadion neće moći odvojiti sredstva. Izdvajanje za stadion dovelo bi u pitanje isplatu dječijeg doplatka. Izvjesnija je izgradnja sale za tjelesni odgoj OŠ „Sjenjak“, mada se ni za nju nemaju sredstva u okviru budžetskih, ali postoji mogućnost obezbijeđenja sredstava na drugi način.

Prijedloga je bilo puno, predstavnici općinske i kantonalne vlasti nastavili su razgovor u cilju ostvarivanja prije svega dobre saradnje i udruživanja snaga za zajedničko djelovanje prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

S.M.