TUZLARIJE - BILTEN TK

11.03.2011.
Potpisan Protokol o rješavanju problema izazvanih eksploatacijom slanice


U cilju rješavanja preostalih obaveza iz Sporazuma o uređivanju odnosa i naknade svih šteta od 1992. godine do danas, kao i budućih šteta izazvanih eksploatacijom slanice od strane Rudnika Soli „Tuzla“ ministar industrije, energetike i rudarstva TK doc. dr. sc. Željko Knežiček i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović potpisali su Protokol o namjeri zaključivanja sudske ili vansudske nagodbe.



Potpisnici protokola prihvatili su prethodno urađeni Prijedlog modela, kao dobru osnovu za iznalaženje obostrano prihvatljivog načina rješavanja ovog problema. Naime, Stručni tim je još 2008. godine sačinio radnu verziju Prijedloga modela za sporazumno razrješavanje nadoknade rudarskih šteta izazvanih nekontrolisanom eksploatacijom slane vode na tuzlanskom ležištu soli. Obzirom da je od dana izrade Prijedloga do danas protekao duži vremenski period obje strane su se složile da se postojeći model revidira i dostavi Općini i Ministarstvu na razmatranje.

Kako je dogovoreno i na sastanku koji su delegacije Općine Tuzla, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK i drugih subjekata u ovom postupku imali prošle sedmice, Model sudskog ili vansudskog poravnanja će po izvršenoj reviziji biti razmatran na nadležnim zakonodavnim organima TK, te općina Tuzla i Lukavac. Pomenuti Model će biti platforma za donošenje odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa potrebnih za formiranje fonda putem kojeg će se rješavati problemi postojećih ali i budućih šteta, istaknuto je u Protokolu.

Na kraju, bitno je napomenuti da je obostrano izražena namjera da se Sporazum sačini što prije, a najkasnije do mjeseca Septembra ove godine, te da se obavi procedura donošenja potrebnih zakonskih i podzakonskih propisa koji će omogućiti realizaciju sporazumnog rješavanja naknade šteta nastalih usljed nekontrolisane eksploatacije slane vode.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje