TUZLARIJE - BILTEN TK

18.03.2011.
Predstavljeni programi rada ministarstava za 2011. godinu

S ciljem prezentacije programa rada ministarstava za 2011. godinu jučer je u Vladi Tuzlanskog kantona upriličena konferencija za medije.
Na konferenciji su prezentirani programi tri ministarstva i to Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK i Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK.

Kada je u pitanju rad i socijalna politika ministar Sead Hasić je novinarima u kratkim crtama nastojao prezentirati aktivnosti koje će biti u fokusu Ministarstva u ovoj godini. Prije svega Ministarstvo će morati usaglasiti plan svojih aktivnosti sa finansijskim mogućnostima Budžeta Tuzlanskog kantona, istakao je ministar Hasić i dodao da su već pokrenute aktivnosti koje za cilj imaju jačanje centara za socijalni rad kao direktnih operativnih službi putem kojih Ministarstvo ostvaruje svoju ulogu.

Ministarstvo će također, u saradnji sa Službom za zapošljavanje, nastojati da napravi konkretne programe za pomoć zapošljavanju, a koji bi se mogli ogledati u programima za prekvalifikaciju s jedne i programima koji podstiču zapošljavanje osoba bez radnog iskustva s druge strane. U realizaciji ovih programa, svakako je da se očekuje podrška i viših nivoa vlasti istakao je Ministar.

Reaktivairanje ekonomsko – socijalnog vijeća kao partnerskog odnosa Vlade, poslodavaca i radnika trebalo bi ukazati na kvalitetnija rješenja mnogobrojnih ekonomskih i socijalnih problema.

Program rada Ministarstva industrije, energetike i rudarstva jedan je od segmenata Programa rada Vlade TK koji je u pripremi. Tim povodom na današnjoj press konferenciji prisutnim novinarima se obratio i Željko Knežiček, Ministar industrije, energetike i rudarstva TK. Program rada ovog ministarstva za 2011. godinu podijeljen je u tri segmenta i to: prioritetni poslovi, normativna i zakonska djelatnost, te informativna djelatnost ministarstva. Kada su u pitanju prioriteti, ministar Knežiček je istakao četiri aktivnosti od kojih su neke već i započete.

„Izrada početnih bilanca i programa za dio neprivatiziranih privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom na području TK, obezbjeđivanje uslova za plasman sredstava putem banaka u cilju novog zapošljavanja, aktivnosti na uvezivanju radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penziju u privrednim društvima koji su u nadležnosti ovog ministarstva, te povećanje broja korisnika koncesija i povećanje stepena naplate koncesionih naknada sa ciljem novih i dopunskih istraživanja, bit će prioriteti aktivnosti Ministarstva u ovoj godini“ riječi su ministra Knežičeka. Osim spomenutih aktivnosti u planu su i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, Zakon o rudarstvu, te Zakon o geološkim istraživanjima te druge informativne aktivnosti ovog ministarstva.

Na press konferenciji predstavljen je i Program rada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. Ministrica Senija Bubić je u svom obraćanju medijima istakla da će prioritetni ciljevi Ministarstva u 2011. godini biti popravljanje stanja u oblasti zaštite okolice i izrada i predlaganje potrebne zakonske regulative kao što su Zakon o prostornom uređenju i građenju i Zakon o osnivanju JU „Zaštićeni pejzaž Konjih“.

„Oko 3 miliona Konvertibilnih maraka koje se ubiru od regisrtacije motornih vozila planirano je za zaštitu okoliša putem različitih projekata koje će sufinansirati ovo ministarstvo“ istakla je ministrica Bubić.

U narednom periodu bit će organizirane konferencije za medije na kojima će se predstaviti i preostali programi rada ministarstava Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje