TUZLARIJE - BILTEN TK

17.03.2011.
Sastanak premijera TK i direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje
Zajednički cilj zapošljavanje

Razmjena dosadašnjih iskustava i planova za buduće djelovanje na fonu zapošljavanja bili su povod današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića i Miralema Šarića, Direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje.



Zajednički cilj Federalnog zavoda, Kantonalne službe za zapošljavanje Tuzla i cjelokupne Vlade Tuzlanskog kantona jeste smanjenje stope nezaposlenosti na našem kantonu. Ipak, problem nezaposlenosti se ne može rješavati „preko noći“, ali se putem projekata zapošljavanja i zbrinjavanja, te sistemskim promjenama u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite svakako može doprinijeti ostvarivanju ovog cilja, čulo se na današnjem sastanku.

„U prvim danima našeg djelovanja, svi članovi Vlade Tuzlanskog kantona su počeli raditi na ovom planu i svako na svoj način nastoji dati doprinos zapošljavanju. Već smo obavili određene razgovore sa predstavnicima perspektivnih kompanija i dobili smo informacije šta je to što Vlada može učiniti kako bi se njihova perspektivnost realizovala, a što bi doprinijelo povećanju broja radnih mjesta“, rekao je premijer Čaušević i dodao da će ovi inputi svakako poslužiti kao korektivni faktor u usmjeravanju rada Vlade Tuzlanskog kantona.

Osim budućeg zapošljavanja ono što očekuje Vladu i sve institucije koje se bave ovom problematikom svakako je i problem uvezivanja radnog staža osoba koje ispunjavaju uslove za penziju, čime bi se stvorili uslovi da se olakša rad kompanija koje trenutno posluju na ivici rentabilnosti ili sa malim gubicima. Ovim bi se revitalizirao njihov rad i stvorili preduslovi za dalji razvoj ovih kompanija.

Direktor Šarić je u svom izlaganju Premijeru prezentirao niz aktivnosti i projekata koje Federalni zavod u saradnji sa Službom za zapošljavanje provodi i koje će provoditi u toku ove godine u cilju podrške zapošljavanju. Aktivnosti koje Zavod i Služba planiraju u ovoj godini mogu se podijeliti na aktivne i pasivne mjere, te mjere profesionalne orijentacije, edukacije i reedukacije. „U cilju zapošljavanja, planiramo provesti programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja i to prvenstveno žena, Roma, mladih bez prethodnog radnog iskustva i osoba sa invaliditetom, a planiramo i dva pilot projekta pomoći u zapošljavanju. Radi se o projektu samozapošljavanja mladih ljudi koji žele započeti vlastiti biznis i projektu zapošljavanja specifičnih grupa kao što su žene žrtve nasilja, trudnice, osobe koje su izašle iz vaspitnih i popravnih institucija, te izliječene uživaoce narkotika“ istakao je direktor Šarić.

Obzirom da se radilo o prvoj posjeti ovog tipa premijer Čaušević je istakao zadovoljstvo i spremnost da se zajedničkim djelovanjem doprinese što kvalitetnijoj i efikasnijoj realizaciji ovih projekata.
Današnjem sastanku osim premijera Čauševića i direktora Šarića, prisustvovali su ministar za rad i socijalnu politiku TK Sead Hasić i direktor Službe za zapošljavanje Tuzla Šemso Berbić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje