TUZLARIJE - BILTEN TK

22.03.2011.
Usvojen Program rada Vlade TK za 2011. godinu

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila Program rada za 2011. godinu. Obzirom na breme naslijeđenih strukturalnih problema i efekte globalne recesije, Vlada Tuzlanskog kantona će u skladu sa utvrđenim nadležnostima svoju stratešku ekonomsku aktivnost u 2011. godini bazirati u dva pravca i to: Aktivna fiskalna politika, koja podrazumijeva finansijsku konsolidaciju Budžeta Tuzlanskog kantona putem konsolidacije budžetskih korisnika, jačanja naplate pripadajućih javnih prihoda i racionalnog upravljanja politikom budžetske potrošnje kroz uspostavljanje sistema efikasnog funkcioniranja kantonalne uprave i Strukturne mjere za uspostavljanje povoljne poslovne okoline, ubrzanja ekonomskog i socijalnog oporavka i poticanja ekonomskog rasta Kantona, te u konačnici, podizanje blagostanja građana na području Kantona. Strukturne mjere za unapređenje poslovne okoline, ubrzanja oporavka i ekonomskog rasta Kantona, provodit će se realizacijom postojećih strateških dokumenata na nivou Kantona: Strategije razvoja TK do 2013. godine, Strategije zapošljavanja u TK i Strategije razvoja poljoprivrede u TK kao i prioritetnih razvojnih ciljeva u pogledu poboljšanja društvenog položaja mladih sadržanih u Akcionom planu politike za mlade.

U okviru Programa su precizirane mjere normativne i studijsko-analitičke te informativne djelatnosti čija je realizacija planirana u narednoj godini.

Planirano je donošenje 79 različitih normativno – regulativnih akata iz svih resora koji su u nadležnosti Vlade Tuzlanskog kantona odnosno njenih ministarstava i kantonalnih uprava i direkcija.

Priredio(la): S.M.