TUZLARIJE - BILTEN TK

25.03.2011.
Sastanak predstavnika Konjuha dd i Vlade TK


U cilju iznalaska rješenja za tešku situaciju u kojoj se nalazi kompanija Konjuh d.d. iz Živinica, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona susrela se danas sa predstavnicima uprave i sindikata kompanije, a sastanku su prisustvovali i načelnik Općine Živinice Hasan Muratović i direktor JP Šume TK Refik Hodžić.



Predstavnici Konjuh-a su Vladu Tuzlanskog kantona upoznali sa teškom situacijom u kojoj se Konjuh nalazi i činjenicom da mu je hitno potrebna pomoć kako bi nastavio proizvodnju. „Konjuh ne traži ničiju finansijsku pomoć za radnike, nego isključivo stvaranje preduslova za dalji rad, a time i stvaranje novih materijalnih vrijednosti“ istakli su iz Konjuha.

Nakon što su sagledali situaciju delegacija Vlade je predložila, da se u najskorije vrijeme riješe dugovanja budžetskih korisnika i fondova Tuzlanskog kantona prema Konjuhu, čime bi se obezbijedila inicijalna sredstva za nabavku oblovine i drugog repromaterijala za nastavak proizvodnje. Također, predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Tuzlanskog kantona Seadom Čauševićem su obećali i institucionalnu pomoć u odnosima prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za obezbjeđivanje drugih preduslova za nastavak rada Konjuha.

Na kraju sastanka delegacija iz Živinica je zahvalila premijeru na brzoj reakciji i iskazanoj osjetljivosti za probleme privrede i lokalne zajednice.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona na današnjem sastanku osim premijera Čauševića, činili su ministar finansija TK Mlađan Lazić, ministar industrije, energetike i rudarstva TK doc. dr. Željko Knežiček, te ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Imšir Škahić sa saradnicima.