TUZLARIJE - BILTEN TK

31.03.2011.
Formiran tim za analizu i praćenje reforme zdravstvenog sistema

Stručni tim Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona za analizu i praćenje reforme zdravstvenog sistema i usklađivanje organizacije primarne zdravstvene zaštite sa zakonskim odredbama, koga je imenovala ministrica zdravstva prof.dr. Nada Pavlović-Čalić, u utorak (29.03.2011.godine) održao je svoj prvi sastanak.


Zadatak Stručnog tima je analiza stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, utvrđivanje cjelokupne problematike i mjera, priprema za provođenje kao i praćenje reformi zdravstvenog sistema u skladu sa zakonskim odredbama.

Na sastanku su utvrđeni ciljevi, plan aktivnosti i strategija. Prvi zadatak je utvrđivanje stanja u porodičnoj medicini vezano za prostor, opremu i kadar, kao i stanje u ginekološkoj, pedijatrijskoj i stomatološkoj djelatnosti primarnog nivoa. Potom slijede aktivnosti vezane za strukturu timova, registraciju osiguranih lica i izbor doktora.

Članovi Stručnog tima su u ime Ministarstva zdravstva dr.Djedović Nedžad i Devleta Čičkušić dipl.pravnik. U ime Zavoda za javno zdravstvo prim. dr. mr. med.sci. Nermina Mehinović, a u ime Zavoda zdravstvenog osiguranja Muhamed Muharemović dipl.oecc i Lejla Jogunčić dipl.pravnik. Članovi Tima su i direktori domova zdravlja iz Tuzle, Živinica i Lukavca prim. dr. Kasim Brigić, prim. dr.Halid Čokić, prim. dr. Tarik Arapčić, te predstavnici Porodične medicine doc.dr.Azijada Beganlić i doc.dr.Olivera Batić Mujanović.

U ime ginekološke djelatnosti član je Prof.dr.Adem Balić, pedijatrijske djelatnosti Prim.dr.Vesna Suljkić-Dropić, i stomatološke djelatnosti Prim.dr.Mirjana Duspara.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK